onsdag den 14. august 2013

Høst

Jeg ser frem til en stor stor høst i år!

Sommeren har været fantastisk og så mange planter står med store frøkapsler, der bare lover godt!


Her er det Iris chrysographes. med masser af fyldte kapsler.


Og Firblad -Paris quadrifolia- som viser sin frugt - de er meget nemmere at få øje på nu, med sit markante sortblå bær midt i alt det grønne. 
Her er det dog ikke selve frugten og frøene jeg skal til, men jeg venter til senere, så jeg kan grave planterne op og fordele til dem der har vist interesse!


 Lilium x dalhansonii - mon ikke der skulle kunne blive et enkelt frø her?


Og min "Komet" - håber meget at frøene er spirevillige, for se lige her:


Ja, det er almindelig Lilium martagon, tror jeg bestemt, jeg så den aldrig blomstre, Den er et sted jeg aldrig ville have sat den selv, så den er selvsået, jeg synes det kunne være alletiders hvis den skabte sig selv en lille forvildet population her.

Og så er der årstidens mange bær - her årets bedste: Blåbær, faste og totalt koncentrerede i smagen, bemærk løvets fine røde farve - de har fået frost, men ikke nu i august, men nok lige efter udspring i maj, men før blomstringen ellers var bærene ikke blevet til noget.12 kommentarer:

 1. Hei Karsten

  I år blir det veldig mange frø av både iris og martagonliljer her også. Jeg så at en frøkapsel av martagon allerede hadde sprukket opp, men alle frøene var lysegrønne. Er de modne allerede nå? Jeg trodde ikke de sprakk opp før de var modne...

  Blåbær smaker veldig godt, ja. Det er nok den samme frosten i mai som tok så mange planter her som du ser resultatet av på din blåbærplante. De får alltid så vakker farge på senhøsten.

  Ha en deilig dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Marit

   Jeg tror hele norden har fået et godt frøår!

   Og ja det er tidligt, mine sprækker også først når de er begyndt at få den brune farve ja - så du har da ret i at det ikke er sikkert om disse frø er helt færdige.

   ja det tror jeg - heroppe er vi "sluppet" for mange østeuropæere, fordi der er store områder der blev frostramt, og det tog både multebær og blåbær der - tyttebær "lingon" klarede sig bedre!

   Ha en dejlig dag

   Slet
 2. Hej Karsten
  Det lover jo godt for blomster til de kommende år,og en rigtig god måde at få flere planter:)
  Jeg har høstet en del irisfrø som er sået,og lige nu er frø fra spuria ved at tørre,der bliver virkelig mange i år!!
  Ha en god dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jan

   Dem jeg viser har jeg ikke selv krydset på - men jeg er da spændt på om afkommet fra min F1 hybrid "komet" bliver ligesådan, den er næppe frøkonstant?

   Ha en dejlig dag du også!

   Slet
 3. Hej Karsten
  Ja det er fine frøkapsler, jeg har også en del på mine iris, men det er de ganske almindelige, jeg klipper som regel blomsten af efter blomstring. Tager det ikke kraft fra dem at lade dem gå i frø??? Mine martagon står også med flotte grønne hårde kapsler endnu. Klipper du blomsterstanden af dine liljer eller lader du dem alle gå i frø??
  Blåbærene har ikke givet så meget i år, det har været for tørt, mange har ikke sat bær og andre er det blevet til rosiner.

  SvarSlet
  Svar
  1. hej Lisbeth

   Jo, det hedder det sig, at det tager kraften fra planterne, men jeg har i praksis aldrig set nogen forskel, så jeg tror det er en myte - jeg tror planten selv opgiver at lave frø hvis den ikke har overskud til det.

   Du har nok amerikanske blåbær - de er meget mere krævende end de nøjsomme nordiske!

   Ha en dejlig aften

   Slet
  2. Hej Karsten
   Så er du nok hjemme igen efter en lang tur.
   Jeg må prøve at lade dem sidde, det har jeg jo gjort på martagonen, så kan jeg vel også gøre det på de andre.
   Det er rigtigt, at jeg har amerikanske blåbær, jeg har prøvet det de nøjsomme nordiske, de ville ikke bo hos mig. Jeg har i øvrigt læst, at det er meget nemmere at få de amerikanske til at gro.

   Slet
  3. Ja er netop landet:)

   Ja det ville jeg gøre, lade dem sidde.

   De nordiske blåbær kræver kalkfri jord - men så er de også lette!

   Slet
 4. Alltid spennende med frø :) I år håper jeg at frøkapslene fra årets Nomocharis blomstring skal unngå drukningsdøden og bidra med sunne frø :)Det ser lovende ut så langt :) Stuens bokhyller er som vanlig fylt opp med kaffefilter med frø til tørk :) Alt er ved det normale. Fortsatt god uke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Fru Ranten

   Nomocharis er spændende planter og frø er sjældent at se! Så forstår du håber på sunde frø!

   En dejlig uge til dig med!

   Slet
 5. Det er altid spændende med frø og jeg synes også mange af frøkapslerne er rigtig flotte. Lige nu er trilliums frøkapsler store og røde. Jeg lader dem være, for jeg har endnu ikke haft held med at så dem. Måske naturen er bedre til det end mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla

   Ja, trives planten vil dens unger da nok også kunne finde ud af det! Ligesom min martagon der klarer det selv:)

   Ha en dejlig aften

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...