tirsdag den 1. januar 2013

Lidt havesnak nytårsaften

Snakken går jo sådan en nytårsaften, og i godt selskab, kommer man let til også at snakke have. 
Min borddame fortalte malende om de store problemer hun havde med vand i sin have, lyder det ikke bekendt?
Jeg har jo selv godt med vand i haven - nogen steder. 
Men da jeg hørte, hvad min charmerende borddame så havde haft plantet der i sin have, røg det ud af munden på mig: "Purpur Solhatte, men sådan en prærieplante, der må du da forvente at de rådner og går til, når du planter dem der, i den sump."

"Men hvad har du selv?" Jeg fortalte jo gerne om mine Ensata Iris, og mine tanker om at få åkander.

"Lyder ellers godt med åkander - hvor får man dem? - dem har jeg aldrig set i Alderhvile".

Jeg måtte blive svar skyldig, har ikke rigtigt tjekket det - jeg er ikke stødt på en eneste dansk planteskole, der rigtig har godt med vandplanter og sumpplanter i sortimentet. 
Nej, de er vist alle medlem af "planteskoleringen" og fører det samme kedelige konforme sortiment, og masser af solhatte:-)

Så nu, mens nogen fyrer det sidste krudt af i det fjerne, ja, så sidder jeg lige her og  tjekker op på det, her ved PCeren. Nå, jeg har jeg fundet 2 - Lundhede, der kun har prissat en enkelt art. Og så er der (selvfølgelig) en fantastisk halvfærdig blogagtig ting: Palle Holm Hansen - men ikke noget sådan rigtigt organiseret salg, til gengæld lyder han bare supertjekket dejlig nørdet og har selv udviklet en blå hybrid(!) - yes, sådan! 

Måske du kender nogen? Nogen gode leverandører?

Fra min sø i Sverige kan jeg få masser af en flot flot hvid


Ved ikke hvad det er for en, sandsynligvis Nymphaea alba (ssp. candida)? synes dog at flydebladene er for små - en 10-12cm, altså noget mindre end blomsten. Så måske er det en Nymphaea tetragona?

Men køn det er den.

Hov, må da lige først tjekke om den er fredet.....

Og så iøvrigt rigtig godt nytår til alle ;-)

Nu er det vist min tur til at få mig en lille en på øjet.

12 kommentarer:

 1. Hej Karsten
  Ja det nikker vi genkendende til, vand i haven. Vores er ved at stige igen. Jeg har det ret fugtigt flere steder rundt om i haven, og har også der pupursolhat, så det er spændende om de kommer igen. De klarede det fint sidste år, og det er jo heller ikke hele tiden, de står i vand, så jeg håber.
  Åkander har jeg også led forgæves efter, jeg har en lyserød, som jeg har fået af venner, som har store søer. Den anden er som sagt købt i Aldi, jeg mener, jeg har set en på Fyn som sælger åkander, men det er flere år siden.
  Godt nytår Karsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, vandet kan godt nok være en plage. Jeg tror at der er rigtig mange drænrør rundt om i vort land som langsomt er ved at stoppes til - det bliver dyrt at ordne, rigtig dyrt..... man skulle nok have beholdt grøfterne - der kan man jo se hvad der sker.
   Den lyserøde er nok Nymphaea alba (ssp. alba f. rosea)
   Har fundet en tysker med stort udvalg - men ingen i Danmark
   Også godt nytår til dig Lisbeth

   Slet
  2. http://www.vandmiljoefyn.dk/
   Jeg faldt over denne her butik, da jeg søgte. Har du kigget på den side? Min søn bor lige i nærheden af ham, så jeg kan selv hente, men jeg har ikke plads til flere åkander. Du kan få gratis levering ser det ud til.

   Slet
  3. Hej Lisbeth
   Ja, det kunne godt se ud som om du har fundet det eneste etablerede gartneri i Danmark der har åkander.
   Synes ikke de er prisbillige - 300 kr for enkelte små og 400 for nogle lidt større andre og 800kr for de store.
   For stor størrelse har jeg fundet priser i Tyskland på 14€ - han har 206 forskellige.
   Så vil da nok prøve denne tysker. Når vi nærmer os. Han har også mange andre sumplanter - bla Louisiana Iris

   http://www.nymphaion.de/xtc/

   Slet
  4. Nå der var du, jeg var da lige ved at blive bekymret for dig :)
   Du har ret, jeg synes også, de er lidt dyre, så jeg kan godt forstå, du vil prøve i Tyskland i stedet. Lige nu sidder jeg og hygger mig med det link du sendte med, det er spændende. Men jeg skal nu stadig ikke have flere åkander, har lige kigget på iris, der er også en del spændende.

   Slet
  5. Ja UHA - temmelig interessant med deres Iris - men lidt rodet sat op - et fif er at bruge hans søgefunktion - hvis du skriver feks "sibirica" så vil han vise samtlige af den type.

   Slet
  6. Jeg sidder og svælger i det hele, der er mange spændende stauder også og til billige penge, så måske vover jeg at købe. Der er nogle fine ensata, som er billige, så nu går tiden lidt med at sidde og kigge her :)

   Slet
  7. Jamen det er da bare dejlig. Normalt kan jeg ikke lide sådan at komme med links til leverandører jeg ikke selv har prøvet, men det kan jeg jo først gøre til april, når de nu har vinterlukket. Har selv lavet en lang liste.

   Slet
 2. Godt nytår med eller uden vand.
  Det kan undre mig, at åkander er så svære at opdrive; for en dam med åkander og fisk er da standardudstyr i rigtig mange parcelhushaver.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja, det undrer også mig - tror umiddelbart at det er de samme få Nymphaea alba typer alle har?
   der ligger en åben niche for folk der tør, det kan godt gå hen og blive vildt in - og praktiskt, vi får nok ikke mindre vand i årene fremover.
   Godt nytår ;-)

   Slet
 3. Må jeg lige så stille - meget stille - sige Bilka... Der har jeg set dem hvert år, men hvilke arter tør jeg ikke udtale mig om. Jeg har lagt mærke til det, fordi jeg selv har leget lidt med tanken om mini åkanderne. De skulle kunne leve i en beholder, du ved, bare så'n for hyggens skyld :o)
  Velkommen i det nye år!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde - Og jada - alle input er meget velkomne - og Bilka er klart med - Men jeg regner ikke med at de vil føre et lager af de mere specielle? Men man kan jo måske købe de gængse i Bilka, Aldi eller LIDL - billigt, og så de nye eller sjældne hos specialisterne?

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...