tirsdag den 15. januar 2013

Echinacea - nu kommer de nye solhatte vel?

Mode har det jo med at skifte - det ligger ligesom lidt i ordet. 
Og en ny trend fejer indimellem det gamle væk. 
Det er ved at ske for purpur solhat - Echinacea x.

Trenden de sidste par år har jo været det svulstige, fyldte, næsten vulgære, med masser af kronblade strittende ud overalt i den ellers så smukke frøstand.

Væk med det - duede ikke. 
Og velkommen til noget nyt, noget enkelt, mere oprindeligt og alligevel totalt nyt:
Dette er "Orange Spider" Og det særlige er selvfølgelig de rørformede kronblade, en egenskab man har hentet fra en anden Echinacea art. 
Billedet har jeg nappet fra nettet, mine har ikke blomstret endnu. 
det er Marco van Noort der har udviklet denne serie med eneret for Gootjes-AllPlant bv - der er også en gul og en pink. 

Vore amerikanske venner hos TerraNova kan jo godt se hvilken vej vinden blæser, så de har myldret rundt i udviklingen og fundet et par der skulle matche hollænderne. Og ja, deres "Ferris Wheel" virker som et godt første bud .
Det bliver spændende at se hvem der er vågne i den danske branche. Sidste år kunne man få de nye europæiske mange steder syd for os - hvorlænge vil folk herhjemme sidde på deres hænder? 

32 kommentarer:

 1. Hej Karsten
  Spændende nedslag om Echinacea, jeg er nu stadig glad for de almindelige gamle, men jeg gætter på at Staudefeen kommer først med de nye sorter, lad os nu se. Men du har ret, disse her er meget flotte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, der er rigtig mange af de gamle der holder - jeg tror bare ikke på det der (over)fyldte.
   Ja, lad os se alle der gider købe en lidt større mængde kan jo være med, Amerikanerne vist endnu kun som URC, altså stiklinger til vegetativ formering.

   Slet
 2. Spændende links men hvorfor er der ingen priser, der er godt nok mange spændende planter især hos Gootjes.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja bestemt - Gootjes Allplant - de er en af europas største grossister, Så du får først priserne når du har oprettet dig som kunde. TerraNova er udviklere og leverer siden til grossisterne, og ellers er de kendt som tjekkede foregangsmænd inden for vildt mange plantearter - Heuchera bare for at nævne en... Når noget kommer fra dem er det gennemtestet og fuldt totalt godkendt.

   Slet
 3. Jeg kan vel ikke handle hos grossister? Er det ikke kun for forretningsdrivende, eller har jeg misforstået noget?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt forskelligt - de fleste kræver bare at man tar en vis mængde, nogle få tjekker lige op på dig først (for ex at beskytte et varemærke eller hvis de allerede har en god aftager i dit område). Men husk de lever af at sælge, og yes, så meget som muligt :-)

   Slet
 4. De er rigtigt kønne. - Men jeg kan også godt lide de mere fyldte. Jeg har faktisk en lille svaghed for vulgære blomster ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Jamen det er da dejligt at vi er lidt forskellige ;-)
   Mit -generelle- blomster ideal er nok det mere rene og enkle - og at de er sunde og kan klare sig i en have uden grim opbinding osv.

   Slet
 5. Dejligt indlæg som dalede lige ned i min haveverden, for igår stødte jeg for første gang på disse nye sorter (kan bare ikke nu huske hvor, men måske jeg kan nå at undersøge det i aften...dagen baggrundsstøj i hjernen bliver det vist...).
  Jeg er absolut mest til de enkelte former, som i min optik har en dejlig og prisværdig naturlighed over sig, som jeg tilstræber her. Har den helt gængse Magnus i det største bed, hvor de står tætte og ranke stadigt her i januar. Værdsætter dem der ikke klynker!
  Men de nye vækker min opmærksomhed, da de ydermer har disse raffinerede detaljer med rørformede kronblade, men som nok først opdages når man er kommet i nærkontakt med dem.

  Men jeg HAR altså set frø på nettet fra dansk hjemmeside (den er jeg sikker på, for længere nåede jeg ikke igår). Nu skal det så bare puffes fremad i hukommelsen...

  Dejlig dag og mange hilsner fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katinka
   Ja det enkle og specielt det sunde er vigtigt for mig, en overfyldt pæon der lægger sig ned, af bare forskækkelse, så snart den ser en regnbyge i det fjerne. Ja, den får jeg nærmest en lyst til at begå et medlidenhedsdrab på. - Men det går jo ikke hvis man er på på fint besøg ;-)
   Dem du har set, kunne meget vel være den Echinacea art hvorfra de har krydset de rørformede kronblade ind i Echinacea purpurea, denne art er frøkonstant - og det er jeg temmelig sikker på, at de nye kryds slet ikke er.

   Slet
  2. Du har givet vis ret mht frø eller ikke, for nej jeg er ikke særlig oplyst om solhattens væsen.....faktisk pænt uvidende:0).
   Men de der rørformede sager synes jeg nu lige fik mig til at stoppe om - om det så er på nyt design eller gamle travere ved jeg ikke....det er nu heller ikke så væsentligt for mig for plantesamler bliver jeg aldrig!
   Men simpelthen et skønt og inspirerende fotos du også fik sat på, som muligvis har fået mig til at blive lidt nysgerrig på denne staudes slægtshistorie!

   Tak for det og skøn aften herfra

   Slet
  3. Hej Katinka
   tror det er Echinacea simulata som har en variant der kan lave de rørformmede kronblade.

   http://www.flickr.com/photos/73673777@N00/7451102410/

   Sikken iøvrigt et flot billede;-)

   Du må også have en dejlig aften

   Slet
 6. hej karsten
  Fint indlæg med gode links ,det er altid sjovt at se hvad som rører sig i de forskellige plantetyper, der er vist også noget om grønne Echinacea?
  Hvis man leder længe nok på nettet kan man ofte finde små el mindre specialister indenfor enkelte arter som virkelig har frembragt fantastiske ting.
  Ha en god dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jan
   Ja, de grønne har nogen år på bagen nu - "Green Jewel" og "Green Envy" - med Jewel som den der vedbliver at være grøn - jeg forsøger mig med den i Sverige.
   der er et enormt marked for Echinacea. hvis man skulle komme til at lave et spændende kryds så er der gode mulighedder for at få det afsat godt - TerraNova har en ordning for det, hvor de laver alt det kedelige, og du så bare indhøster licens pr afsat.
   Lyder da OK

   Slet
 7. Hei Karsten!

  Jeg er også veldig glad i Echinacea, og har mange av de i hagen. Jeg har bl.a. en som er helt grønn, og den heter 'Green Jewel'. Jeg synes det er så spennende med alle disse nye sortene som kommer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja Echinacea det er en dejlig blomst - elegant og robust på samme tid, bare den står tørt. Green Jewel
   er noget særligt, den nåede ikke at blomstre for mig ved hytten i Sverige i år.

   http://g2karsten.blogspot.dk/2012/11/t.html

   men godt så den nu ud alligevel:-)

   Slet
 8. De ser ganske spændende ud, de nye solhatte og mon ikke også jeg "kommer til" at få en op i kurven, når jeg engang støder på dem. Dog har også jeg lært af erfaring, at ikke alt nyt er guld. De puddeltoppede solhatte har jeg prøvet et par stykker af, men bliver lidt skuffet når de blomstrer - de er ligesom ikke rigtigt en solhat. Hvorimod Magnus, den hvide og de to grønne varianter er et hit i min have, som meget gerne må formerer sig kraftigt. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Fru Friis
   Ja, jeg er faktisk enig (hov hvad er den af?). Amerikanerne kalder den jo Coneflower - og netop frøstanden er det der kendetegner solhatte, så at krydse den bort - det er ikke en ide der har vokset i min have ;-)

   Slet
 9. Hej Karsten Dejligt indlæg om solhatte.Jeg har først fået dem ind i min have sidste år,så min erfaring
  er ikke så stor.Men de tre forskellige jeg har er jeg rigtig glad for.Bla.Green Juvel og en pink, som jeg ikke ved hvad hedder, stod rigtig flot til frosten kom.
  God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja solhatte præsenterer sig godt, og på en tid af året hvor der ikke er så meget andet.
   Så dem kan du glæde dig over i årene fremover :-)

   Slet
 10. Det er så mange flotte Echinacea. Hos meg er problemet at sneglene spiser de opp med en gang de kommer opp om våren. Den hvite forsvant først. Nå tror jeg at Magnus er helt borte også. Så da får jeg nyte de på bilder hos dere som får de til å trives.
  Ha en fin uke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mariann
   Ja, Echinacea kommer ofte så sent igang med at vokse at snegle kan æde de små spæde skud - irriterende. Hvis de står tørt og i fuld sol så har du gjort hvad man kan.
   Ja, her i blogverdenen er der mange der har Echinacea og alt mulig andet - så det man ikke selv har - det kan man se hos andre :-)
   En fin uke til dig med!

   Slet
 11. Solhatte er smukke. Jeg har nogle stykker, så falder jeg over en ny, så kommer den hel sikkert hjem i min have.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Så må du da hellere passe på - jeg har set en leverandør der har en 80 forskellige - men flot vil det se ud!
   Ha også du en god aften

   Slet
 12. Det er altså sjovt med de solhatte.

  Jeg lærte dem først at kende, fordi så mange bloggere skrev så begejstrede om dem...
  ...og jeg måtte konstatere, at jeg havde svært ved at forlige mig med deres udseende....hvilket er mærkeligt, da jeg f.eks. er meget begejstret for mandstroen...og den ligner de da lidt, sådan i silhuet, synes jeg.

  Nå, men hvorom alting er, så har jeg altså ingen solhatte i haven, men jeg overvejer faktisk at købe frø til den røde solhat 'Indianer', da jeg synes den ser sjov ud:

  http://www.impecta.se/sv/artiklar/rod-rudbeckia-2.html

  :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Esther
   Nja sjov? - på en måde synes jeg disse avlere gør grin med planten ved at lade den få disse underlige kronblade sådan stikkende ud der midt i frøstanden.
   Jeg er sikker på at du har steder i din have hvor mere normale solhatte ville passe ind :-)

   Slet
  2. Hej igen

   Jeg overvejer stadig kun, er slet ikke sikker på, at jeg overhovedet vil have solhat i haven :) - men som skrevet før, så er "afarten" den eneste solhat, jeg har set indtil nu, som jeg synes er bare en smule sjov/interessant...men jeg er også lidt mærkelig ;)

   Jeg har sat rigeligt med X'er i Impecta-kataloget - og har slet ikke råd til alle frø, endsige plads til alle de frøbakker, så skal under alle omstændigheder have skåret drastisk ned på antallet af frøposer inden jeg køber frø på havemessen i Malmö :)....så solhatten kommer nok ikke med, når alt kommer til alt :)

   Slet
  3. Hej igen
   Du kan få masser af solhatte frø -og en masse andet- her i blogland. mange har en fane i toppen der hedder "frø" og det koster normalt bare et frimærke og en kuvert.

   Til det mere specielle bruger jeg selv http://www.plant-world-seeds.com/ eller de klubber der findes for de forskellige planteslægter :-)

   Slet
 13. Godaften Carsten - fik et venligt tip fru fru Høneballe om at tage et kig forbi - har ikke været forbi før, en gang skal jo være den første. Solhatte er min absolut favorit i staudebedet - "Ferries Wheels" du viser er da bare helt fantastisk og kommer nu fluks med i mine drømme - jeg så "Quiells and Thrills" første gang på nettet sidste år den minder meget om bare i en rød udgave men den hvide er da virkelig guddommelig smuk i mine øjne......jeg må heppe med på at de danske importører tager depechen op og får indført nogle af de viste på det danske marked - SNART.

  Jeg giver dig ret i at mange af de dobbelte er næsten vulgære i alderdom......men åh hvor jeg også syntes at nogle af dem er smukke på vejen frem mod "puddelhunde-stadiet".

  Tak for kigget

  Venligst Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorthe
   Ja, Fru Høneballe - Lisbeth - ved nok hvad der sker her i blogland. Og du er meget velkommen. det er Terra nova som har både "Quills and Thrills" og nu "Ferris Wheels". Tror Mathildestien får "Quills and Thrills", men Ferris Wheels har jeg ikke set i Europa endnu - de er nok i fuld gang med opformeringen nede i Holland. Så de skal nok komme til DK - spørgsmålet er bare hvornår?
   Ja, så lige en slem en "dobbeldecker" tror jeg den hedder -det er en hån mod planteslægten at fremavle sådan et eksemplar. Jeg kan bedre lide når man avler "med" planten end mod den.

   Ha en god aften

   Karsten

   Slet
 14. Jeg sier ja takk, begge deler :) Min forholdsvis nye "dille" på Echinacea er i full blomstring, og jeg elsker de bustehodene som har vært avbildet på f.eks Ebay (frø)! Jeg har imidlertid lest at Echinacea ikke er særlig frøekte! Jeg sådde fire varianter i fjor, og de ble såpass store at de ble plantet ut i bed, og jeg er spent på om de dukker opp igjen i år!
  Spider`en var da aldeles bedårende vakker! Jeg blir aldri lei av Echinacea!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de er rigtig rigtig fine begge to.
   Det har du ret i - det er kun de botaniske arter af Echinacea der er frøægte - ingen af hybriderne er det, de bliver avlet vegetativt - men nu skriver du varianter - og hvis du mener varianter af Echinacea purpurea som Magnus, Rubinstein osv så er de rimeligt frøægte. Hvis dem du har avlet selv får sol og ikke for meget vand så kommer de til at klare sig fint -
   God fornøjelse :-)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...