onsdag den 30. januar 2013

Overblikket over mine planter

Ja, nu har jeg taget mig sammen og lavet det længe lovede nedslag om min (meget anderledes) måde at registrere planter, have overblik og have styr på hvad der er i haverne.

Det er meget visuelt, og i modsætning til andre database-agtige systemer - kræver det ikke på nogen måde at du er ekspert i EXCEL eller sådan noget.

Lad mig starte med vise dig min plan over haven i Sverige:Sådan ser haveplanen ud lige præsis idag. Inklusive nogen ideer og planer for sommeren 2013, idet jeg jo vil begynde at bruge et hidtil ubenyttet område syd-øst for huset. Det har jeg skrevet et nedslag om, og du kan se at der er sket lidt og kommet mere til;-)

det hele er lavet i et grafikprogram der hedder CorelDraw - det er vektorbaseret så det kan skalere, altså forstørre, uden at det ser dumt ud.

De 2 største bede er henholdsvis Hvalen og Ormen, lad os forstørre Hvalen:Her er de fleste planter markeret - men uden navne - det vil blive for gnidret, men det hele har jeg på en anden fane i programmet - så ser Hvalens hale sådan ud: 


Pludselig er der mere styr på det hele. For fremtidige planteringer vil jeg også notere planteringsår. 

De grønne striber er en masse frø jeg har sået. til dette er der et andet faneblad. Lad mig istedet vise et foto af hvordan det så ud sidst i maj måned 2011 - fint og nyt:Det er en masse liljer og andet sjovt der nu har fået et fint nummer.

Håber dette giver dig en idé om hvordan jeg gør - jeg bruger som sagt CorelDraw, men tror alle vektorbaserede grafik programmer kan anvendes, sikkert også det gratis GIMP.


24 kommentarer:

 1. Dette ser jo veldig flott ut! Jeg blir alltid imponert over sånne oversikter av planter. Jeg har ingen oversikt over mine bed, så det hadde sikkert vært smart å gjøre det. Jeg gleder meg til å se flere grønne nedslag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Jeg begyndte med det, da jeg en dag ikke kunne huske hvad det var, jeg selv havde plantet:-)
   Dejligt at du glæder dig til mere herfra:-)

   Slet
 2. Det er ganske rigtigt imponerende og helt tydeligt, at det er en praktisk mand, der har lavet det :)
  Sådan noget kan jeg ikke finde ud af. Jeg skulle til at skrive kvinder, men jeg må vist nøjes med mig selv, for ikke at få nogen på nakken.
  Det er en vældig samling, du har i det bed, der er ikke meget af det, jeg kender og dog jeg kender selvfølgelig fornavnene, om man så kan sig, men ikke de typer/arter du har skrevet op her.
  Flere levende billeder næste gang, du kommer til Sverige, vil være en fordel :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nja - Lisbeth, jeg ved ikke hvor praktisk jeg er - men når man ikke kan huske hvad man selv har gjort, så må der hjælpemidler til :-)
   Tror ikke det er en kønsforskel - hvis du ikke kunne huske hvilken Rhodo der var hvilken, (waw) så ville du da også begynde at skrive ned?
   Ja, der vil selvfølgelig komme billeder næste gang - men det bliver øjebliks billeder - jeg bor jo i DK :-)

   Slet
  2. Ja det er rigtig, så må der hjælpemidler til, jeg kan heller ikke altid huske, hvad jeg har sat, men rhodoerne har jeg som regel styr på, men for en sikkerheds skyld sidder navnesedlerne til de falder af, så har jeg lært navnet, for de sidder længe :)
   Ja det er klart, du kan ikke leve af at sidde i Sverige og tage billeder :)

   Slet
  3. Tja, at sidde i Sverige og tage billeder - det ville være ok om sommeren - meeeen nej vinteren er 5 måneder(!) - jeg tror min beholdning af Barolo vil lide overlast:-)

   Slet
  4. Ja 5 mdr. det kan måske blive lidt for længe - det ville ikke være godt, hvis din beholdning af Barolo led overlast, det går slet ikke :) så vi venter til sommer.

   Slet
 3. Hej Karsten,
  Ja hold dog op - at du orker og kan overskue din have på den måde! Virkelig imponerende arbejde. Jeg selv er vist en kende mere kaotisk i min måde at lave have på, men tak for nye input.
  Mange af de planter du har skrevet kender jeg overhoved ikke. Du må meget gerne, i den kommende sæson, sætte billeder på alle navnene. Men det skal jeg selvfølgelig ikke bestemme. Tak for en fin blog!
  Dbh Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mathias
   Jeg tror også jeg laver have sådan ret kaotiskt - men til gengæld registrer jeg hvad jeg har lavet:-)
   Der vil skam løbende komme billeder. i det svenske kommer meget an på vejret.
   Du skal være velkommen:-)

   Slet
 4. Super tjekket! Jeg er - som Mathias - meget mere kaotisk i min tilgang til haven. Og, ja, det ville være dejligt hvis der engang kommer nogle billeder på :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Du virker da ellers tjekket;-) og ja, billeder glæder jeg mig da til at vise:-)

   Slet
 5. Hej Karsten
  Det skal blive super at se nogle fotos senere:) meget flot farvemæssig opstilling, jeg er dog slet ikke til haveplaner, men din ser fin og overskuelig ud:)
  Jeg er lige faldet over "humilis blå"?? er det iris humilis?? den findes ellers kun i gul!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jan
   Ja, det fungerer for mig -
   Ja, det kunne have være sjovt med en blå humilis Iris, men næ nej, det er den blå tulipan: Tulipa humilis alba coerulea oculata.
   http://g2karsten.blogspot.dk/2012/04/den-bla-tulipan.html
   En fin fin lille sag - du kender den sikkert:-)

   Slet
 6. Jeg er vild med din visuelle plan. Sådan noget ville også virke for mig! Ikke at jeg agter at lave en sådan. Men du har jo også en gevaldig stor have i Svea-land, så jeg forstår godt det med at planlægge!
  Jeg faldt over navnet Kelds! Jeg har en geranium, der hedder fru Jensen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Ja, jeg er begyndt at skrive op når jeg mener jeg får en god ide - det er så dumt at glemme noget der måske holder:-)
   Kelds er en Astrantia, Stjerneskærm, som jeg engang fik af en nabo, han var ved at uddanne sig til gartner og fik den af sin lærer. Da han flyttede fik jeg lov til at forsyne mig:-)

   Slet
 7. Hej Karsten. Du har da godt nok tjek på dine planter.Flotte tegninger du har lavet,og med oversigt over de forskellige planter.Der bruger jeg mit eget hjemmelavede system.Det fungerer for mig.Men det er jo også kun en almindelig villahave .Men dejligt når du viser lidt billeder af alle dine blomster.
  God aften til dig Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja, det er vigtigt at det vi hver især bruger passer til os.
   Jeg har et lignede system til haven her i Danmark.
   Og ja der skal nok komme billeder.
   I lige måde var jeg ved at sige - men nu er det jo formiddag :-) så god formiddag!

   Slet
 8. Hvor har du dog tjek på dine planter.
  Noget af et arbejde at få styr på dem alle.
  Jeg glæder mig til at følge med fremover.
  Jeg har også en plan om at få styr på mine planter men jeg er bange for, at det kun bliver ved tanken.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Det er nu ikke så stort et arbejde når man gør det løbende. og istedet for alle mulige lapperpapir og notater så er det hele samlet et sted.
   Kan du også have en god dag:-)

   Slet
 9. Jeg er veldig fasinert av dine hageplaner på skissebordet! jeg humret litt når jeg så alt hva du hadde hvalens buk :) Ingen Jonas? Jeg er selv et ekstremt ordensmenneske, noe som til tider kan være vanskelig å få til i hagen ;) Men jeg har kister og tabeller for alle åren bakover , så en viss orden er det jo dog i galskapen?!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen, det har du da ret i! - Jonas, skal da med, men hvilken plante hedder noget med Jonas?? Det må der funderes lidt mere over!
   2 gange om året laver jeg en helt opdateret version af planen. Typisk i slutningen maj og i oktober. disse "fryser" jeg, og har så liggende som arkiv.

   Og Jonas..... Hvad skal man dog finde på?

   Slet
 10. Hej Karsten,
  Ser først dine planer nu - hold da op! De må have kostet nogle glas Barolo! Og så ligner de jo de rene abstrakte kunstværker på afstand :-)
  Hilsen Henrik Havehjerne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik

   Nja - hvis du ser på træerne så er der nok kun en 3-4 forskellige - jeg drejer og vrider lidt på dem så ser de forskellige ud, det er superlet :)
   Baroloen tar vi alligevel:)

   Ha en dejlig dag!

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...