tirsdag den 23. oktober 2012

Frø fra John

John Lykkegaard var igang med et stort forædlingsarbejde da han døde. Heldigvis har en liljekyndig ven af familien - Ole Larsen -  tilbudt at bistå med det store arbejde ved fordelingen af de mange frø fra årets høst. De bliver så nu sendt ud til de mange interesserede i hele verden.

Der er også blevet frø til mig.

Det er enkelte arter, men mest John´s meget forskellige kryds. 


Det bliver spændende at få disse frø i jorden, noget skal ha kulde forinden, andet vil spire direkte.

Det er altid specielt at komme i besiddelse af kryds der er resultatet af et så målrettet arbejde. Meget er måske en "mellemstation", andet måske det resultat, der er blevet krydset hen imod. 

Men fælles for dem alle er en enkelt vigtig omstændighed: De er resultatet af en vellykket polinering, og det i mange generationer, for hovedpartens vedkommende.

Den positive egenskab, at være relativt let at avle på, har således været en overlevelsesparameter, og er kommet med som uvurderlig sidegevinst. 

De liljer der kommer ud af det hele bliver således oplagte til at krydse videre med.

8 kommentarer:

 1. Hvor spændende. Sikke en gave at få. Smuk arv. Glæder mig til at se resultatet.

  Mange havehilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise Lotte
   ja, det må man sige, håber også på en god sæson næste år, så frølingerne kan komme godt igang.

   Slet
 2. Hej Karsten , ja det er en spændende liste som er med John?s frø, jeg har talt med Ole og der er også en del løg som evt bliver fordelt!

  SvarSlet
  Svar
  1. hej Jan
   ja, Ole må jo nok få klaret alle frøene, før han kigger på løgene. Interessen er jo virkelig stor internationalt -
   Jeg kan se her på min egen blog at søgningen efter information om hvad der er sket er enorm - mit indslag om John´s død er mit mest besøgte overhovedet.

   Slet
 3. Hvor må det være spændende, at få overdraget en sådan arv, som du så er med til at dyrke videre på og dermed holde liv i.
  God aften.
  Have hilsen
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anita
   Det er bestemt spændende, jeg har før fået frø fra John, og de er stort set i god vækst, jeg tror faktisk de første blomstrer næste år - Dem jeg har fra tidligere er bedre beskrevet end de nye. så jeg er da spændt på hvordan sådan nærmere de vil blive.

   Slet
 4. Hvor spændende at læse om, hvor længe er de undervejs fra frø til blomst? Jeg vil se frem til billeder af de nye liljer til næste år.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. hej Lisbeth

   Typiskt tager det 3 år - første år kun et par enkelte blade, andet år en tydelig stængel, du er ikke i tvivl om at det er en lilje, og så tredie år en enkelt eller 2 blomster. Frøene ser rigtig gode ud - så mon dog ikke det meste spirer som tænkt? Jeg er optimist :-)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...