onsdag den 10. januar 2018

Nordiske havebloggere og årets første Rhododendron
Nu er jeg færdig med den sidste tilpasning, og min nordiske blogliste ryger fra "Beta" til version 1.0.

Det var ikke det store der skulle til. 

Og jeg er glad for at se, at stadig flere gør brug af denne service. Udover Danmark er der et stærkt stigende antal brugere fra især selvfølgelig de øvrige nordiske lande:
Der er gennemsnitligt omkring 250 besøg dagligt, med de fleste i weekenderne. 
Over den sidste uge har de daglige besøg gennemsnitligt fordelt sig således:
102 fra Danmark, 37 fra Norge, 26 fra USA og en 19 fra både Sverige og Holland, visse dage er der tydeligvis trængsel fra andre lande, også fra uventede lande som Polen, Ukraine og Irland kan det pludselig vælte ind, for nu at tage dem fra det sidste døgn, hvor der også var sjove solo besøg fra Vietnam og Venezuela.
Jeg er glad hvis du linker til siden fra din egen blog, men det er selvfølgelig ikke noget krav for at være med, ligesom at du givetvis heller ikke behøver at kommentere her. Nye blogs og eventuelle ændringer mailer du bare til mig! Jeg synes selv jeg er rimelig godt med!

Det samme kan man ikke sige om den rent danske side "haveblogs.dk". Det er vist mange år siden den er blevet opdateret. Der er rigtig mange nyere haveblogs der ikke er med. Listen er konserverende og gør egentlig mere skade end gavn.

Derfor laver jeg nu en ny oversigt. Det bliver en helt selvstændig liste, sådan at skulle jeg en dag blive ukampdygtig, så vil andre let kunne overtage. 
Jeg går igang direkte når jeg har udgivet dette. Så jeg trækker den lige lidt.

For, vi skal vel også have en blomst!

Det bliver ikke fra egen have. Jeg besøgte i weekenden en gammel have nord for København.

Der var der en flot samling af store voksne Rhododendron:
Her er en der er begyndt sin blomstring!
De nye ejere af hus og have aner ikke hvad det kan være for art, busken var over 2 meter, jeg gætter på at det måske er noget hen af en R. thomsonii?  Men byd gerne ind!

Andre havde tydelige skader på bladværket

Men andre bare rullede sig flot sammen:
Det er altid en fornøjelse at se store Rhododendron!

De allerfleste kommercielle kryds er udover blomsten lavet for at passe til en lille parcelhushave, altså så lille som muligt. 

Der ligger et stort uopdyrket marked her, for os der ønsker større livskraftige Rhododendron!

Nå, jeg kan vist ikke snakke mig fra det - arbejdet kalder.48 kommentarer:

 1. Har ikke indtryk af du snakker dig ud af opgaver - hø-hø! Tværtimod arbejder du jo for os alle sammen og det bliver værdsat.
  M.h.t. Rhodondedron er jeg aldrig rigtigt kommet med på holdet, men derfor kan jeg godt nyde dem. Og jeg er helt enig med dig i de store er at foretrække. De små "havemodeller" virker forkert skruet sammen med meget store blomster på meget små buske. De mere naturligt voksende er harmoniske i proportionerne. Og jeg kan godt lide de stedsegrønne blade og flotte skud, som trods alt er det man ser størstedelen af året.

  God arbejdslyst!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla

   håber dette vil være til gavn for hele det dankse haveblogland.
   Der findes jo små rhododendron arter med tilsvarende små blomster, det ser naturligt og rigtig lækkert ud. Til et stenbed er de rigtig gode!

   Ha en dejlig aften

   Slet
 2. Hej Karsten
  Hvor er det godt, at du vil lave det store arbejde, haveblogs.dk er ikke noget værd mere, jeg forstår ikke, at hvis man ikke vil passe den, så i det mindste sletter eller giver den videre til andre.
  Det kunne godt se ud til, at du har ret med hensyn til R. thomsonii, men jeg kender den ikke rigtigt, den er jo rød :)
  De brune blade ligner tørke og vind skader.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Jeg nævnte det allerede for et år siden, og der er ikke nogen der har meldt sig på banen.
   Jeg synes vi skal have en liste alle haveblogs bare kan melde sig til! Mange har valgt at gå over netop min "Nordiske havebloggere" for dog at komme lidt bredere ud.
   Nja rød? Den var en meget mørk rød så!
   Tørke i vinden ja det tror jeg også, der var vist nogen uger i juni der var ret tørre?

   Ha en dejlig aften

   Slet
 3. Hej Karsten

  Du må da ikke være så beskjeden, for du henger da veldig godt med :)
  Det er veldig bra å ha oppdaterte sider i hageblogg verden, for det blir jo bare kaos ellers.

  Rhododendron er en plante det er lett å like og få dilla på. Flott den du viser! Jeg tilhører de som vil ha de litt mindre planter ;) Der jeg bodde før hadde jeg en gammel stor plante som jeg beskar opo til flere ganger. Den vokste alt for mye i min likke hage jeg hadde da. Nå har jeg ikke plass til sånne store "beist" her mer, for nå er snart all plassen her brukt opp. I alle fall etter denne våren ;)

  Ha en deilig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Marit

   Ja det er så vigtigt med gode aktuelle lister, Anne har jo en rigtig god en i Norge, Nu skal vi bare have nogen i Sverige til at lave en for dem:)
   Ja Rhododendron er let at fatte sstor interesse for!
   Jeg synes det er super at de små Rhodoer er der, og jeg glæder mig over dem sammen med dem der har dem. Jeg synes bare det er ærgerligt at de ikke også har lave kryds der er store, år de fik sådan nogen under forløbene så blev de smidt ud - kasseret:(
   Ja du får jo endnu en stor sending - spændende er det! Kan i ikke købe/leje/låne lidt mere jord;)

   En dejlig aften til dig med

   Slet
  2. Ja, den som Anne har på Hageblogger.no er veldig bra. Det er jo nesten merkelig at de i Sverige ikke har noen selv? Dessverre er det så mange svenske hageblogger som har sluttet etter at Facebook og Instagram og hva det er alt sammen som har tatt over for bloggene. Det er så synd, for det var så mange spennende svenske hageblogger.

   Ja,det er jo sant, for det var jo dumt.

   Ja, det gjør jeg, og det tror jeg holder. Alle plantene skal stelles og vannes også, så selv om vi sikkert kunne få kjøpt noe mer her så vet jeg ikke om jeg ønsker det. Det kan bli i meste laget for meg ;)

   Slet
  3. Jeg tror bestemt at der engang har været en liste i Sverige, Men meget i Sverige er ikke hvad det var. Den populære "blommig fredag" virker heller ikke aktiv mere? Måske er det meget godt, for det lader til at være de seriøse blogs der er tilbage:)

   Ja en ting af gangen, når du først har årets sending i jorden kan du vurdere:)

   Slet
 4. Kære Karsten. Det er vel nok en tiltrængt opgave, du tager på dig. Tusind tak for det. (Listen med Danske Haveblogs burde have været fjernet for længst.) Flot liste du har med nordiske haveblogs.
  Jeg må melde pas mht. de fleste rhododendronnavne. Den med knoppen har nogle smukke blade, som jo er noget at det spændende ved rodoer.
  God arbejdslyst. Snup et glas vin imens.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja haveblogs.dk var jo ment rigtigt godt, der var en helt euforisk stemning der i starten af "haveblogland".
   Listen jeg laver lægger sig totalt op af den gamle, folk skulle jo gerne tage godt imod den:)

   Det blev en argentinsk malbec idag - en dejlig kraftig sag!

   Ha en dejlig aften

   Slet
 5. Så flott jobb du gjør. Vil oppdatere meg litt på nordiske blogger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Mette

   Ja, der er bare så mange spændende blogs!

   Ha en dejlig aften

   Slet
 6. Dejligt hvis du vil lave en ny liste med danske havblogs... tak for det. Flere har spurgt hvorfor jeg ikke var på den gamle liste men det var jo lidt svært når man ikke fik svar når man skrev at man gerne ville på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rita

   Ja, du er jo med på den nordiske her.
   Jeg er allerede godt igang med den nye:)

   Ha en dejlig dag

   Slet
 7. Har jeg forstået det rigtigt, at du både vil lave en dansk og en nordisk liste? Der er ikke noget kedeligere end en parcelhushave fyldt med rhododendronhybrider i samme størrelse og med den den samme anonyme, runde facon. Men okay, smag og behag osv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie

   Ja den nordiske er lavet - og nu laver jeg en ren dansk.

   Ja også faconen, det er som om de har tilstræbt det samme triste ideal. Det er ikke lige mig heller!

   Ha en dejlig dag

   Slet
 8. Hej Karsten!
  Vilket fantastiskt jobb du gör med att sammanställa Nordiske Havebloggere. Stort tack! Och tack för att du gör en med alla våra nordiska länder samlade. Tror inte att Sverige har någon egen, så som sagt, tack för att vi får vara med på din. När jag tittar i den inser jag hur många spännande bloggar det finns som jag inte upptäckt än.

  Storvuxna rhododendron är vackra. Stora vintergröna buskar som kompletterar mindre växtlighet. Underbart!

  Önskar trevlig fortsatt vecka!
  Anna-Karin

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anna-Karin

   ja, det borde klart vara en ren svensk också. Min den "Nordiske" är ett bra supplement, men ingen ersättare.
   Ja de stora Rhododendron är fantastiska, och de tar tid:)

   Du får ha en trevlig vecka du med!

   Slet
 9. Hej Karsten!

  Jag säger detsamma, ett stort tack till dig för det arbete du gjort med den nordiska blogglistan. Det var så jag hittade dig och de andra danska trädgårdsbloggarna. Vi tycks ha blivit ett samlat gäng som håller regelbunden kontakt via våra bloggar. Funderade faktiskt här i vinter hur vi får fler bloggar med i vår gemenskap, har inget bra svar på den frågan.

  I Sverige finns nog ingen motsvarande lista, har funnits något liknande med den har nog somnat in. Blommig fredag finns ju och många hänger på där, dock inget för mig. Jag är väl för mycket individualist för att överlåta temat på inläggen till någon annan.

  Stora eller små Rhododendron ? En fråga om tycke och smak förstås, jag gillar de små som är långsamväxande
  och inte växer ur sin plats för fort. Långsamväxande Rhododendron behåller också formen och tätheten på ett annat sätt än en del stora som får storkben så småningom men det finns många storvuxna som är särdeles eleganta också. Släktet är stort så det finns något för alla att välja på.

  Ha det bra Karsten!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunilla

   ja, det verkar vara en mer fast kärna, det är viktigt att andra bloggare förstår att de är välkomna - detta är inget slutet sällskap:)
   Jag tror inte "blommig fredag" är verksam längre?

   Jag har bestämt inget emot små Rhododendron, min enda egen Rhododendron som har blommat än, det är den fina R. radicans - den är inte stor - och ser naturlig och harmonisk ut med sin storlek:)
   Ja, Rhododendron är et fantastisk släkte!

   Ha det bra du med!

   Slet
 10. Hei Karsten. For en fantastisk jobb. Anne fra moseplassen er flink til å datere den opp. Skulle ønske jeg kunne ha flere Rhododendron. De krever en del plass, og det har fruen ikke for mye av. Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise

   Ja Anne gør et flot arbejde der!
   Godt have og planter harmonerer, og så er det super vi ikke alle har det samme, det ville jo blive ret kedeligt;)

   Du dejlig dag til dig med

   Slet
 11. Hei Karsten

  Du gjør en superjobb! Men det skulle jo vært en svensk samling også, selv om jeg får med meg det meste i den Nordiske og Hageblogger her i norge.
  Jeg kan ikke begynne samle rhododendron, for da får jeg for liten plass til alt det andre jeg vil ha,) Sånn er det bare, men jeg har delt opp den jeg har til fire, så får det bli med det.
  De er litt flotte når de ruller seg sammen i kulden også!

  Ha en fin dag:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Kathrine

   Ja, bare en tager initiativet - så kommer der en svensk!
   Den Nordiske og Annes er godt men kan aldrig blive helt så fokuseret...
   Ja godt du ikke bare gør som andre. Det er mere spændende når du følger dine egne interesser!
   Ja de sammenrullede blade har deres egen charme!

   Ha en dejlig dag du med!

   Slet
 12. Hej Karsten!
  Ett stort jobb du gjort och gör med att uppdatera listan på Nordiska trädgårdsbloggar. Den svenska har nog somnat in. Rhododendron är fina, men de trivs inte hos mig, kanske lika bra, för trädgården är inte så stor. Minns de finaste jag sett, från Värmland, stora som träd.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mej Marika

   Det hårdaste är själva upprättandet. Nu är det hur lätt som helst!
   Ja, den svenska verkar borta.
   Du har en fin trädgård - det personliga försvinner om vi alla har det samma!

   Ha en trevlig dag:)

   Slet
 13. Det er et fint stykke arbejde du har lavet med de nordiske blogliste, den kan jeg kun anbefale at man bruger :)

  SvarSlet
 14. Ska titta igenom nordiska haveblogger om en stund. Vi har haft listor i Sverige, flera faktiskt men de har dött ut. Personligen så föredrar jag att skapa min egna bloggfeed och idag gör jag det via bloglovin. Där kan jag samla bloggar från hela världen. Det är så jag följer din blogg tex. En enda sida som sammanfattar allt. Och jag tror, vet flera, att svenska bloggare i större utsträckning gör det. Det var ungefär när bloglovin kom som de svenska listorna dog.

  Det är de stora rhododendrona jag gillar och det är en anledning till att jag skaffar en hel del vildarter. Sen kan jag odla de 'lagoma' hybriderna därunder :) Noterade häromdagen att bladen i bilder från Danmark är mer hoprullade än bladen på mina buskar. Funderade på om de är anpassade och om mina buskar vet att na, vi har inte särskilt kallt för att vara Sverige ännu :)

  Besökare från konstiga länder = robotar och de räknas inte ens på min blogg då de går in under bortfiltrering tidigt. Visst påverkar det besöksresultatet men jag vill gärna se 'riktiga' besökare. Vad händer när du sorterar ut unika besökare?

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. PS. det är ett bra sätt att hitta nya bloggar så keep up the good work!

   Slet
  2. Hej Carina

   Ja, det är precis det den kan hjälpa med. Bloglovin är bra för att den är privat, den låser inte blogvärlden, som de listor många har på deras bloggar ofta kan göra.
   Här har du liksom rätt att bli med om du uppfyller vissa klara objektiva kriterier.

   Ja kanske dina buskar vet? Jag tyckte det var kul så därför fotade jag dem:)

   på Nordiska har jag nästan enbart rigtiga besökare, på bloggen här däremot!
   Rysland och USA de tar iblannd ner allt som finns och om någon länker till mig från Faceboook har de börjad med at själva komma och kontollera(?)

   Ha en trevlig dag

   Slet
 15. God ide med en opdateret blogoversigt... jeg burde nok spurte forbi lidt oftere for at få øje på de nye bloggere... men ak, jeg følger allerede (fast) flere end jeg kan overkomme - så oversigten her mægtig, så kan man bare hoppe ind og ud. Tak for det.
  Ups jeg ser jeg er med som haveblogger - det er jeg rigtig glad for, og jeg skal nok prøve at leve op til det, og lade være med at blande alt for meget andet ind i havestoffet 😊😊😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi

   Ja ikke? Selv tak!
   Jeg har da ikke lagt mærke til at du har vildt meget der ikke er haveindslag? Nogen ved jeg iøvrigt har lavet en anden blog til madopskrifter og den slags:)

   God fornøjelse

   Slet
 16. Fornemt med version 1.0. - Jeg har sat link ind på min blog, naturligvis. Det manglede da bare :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Esther

   Alletiders:)

   Ha en dejlig aften:)

   Slet
 17. Hei Karsten! Flott at du gjør det litt enklere for oss å finne hverandres blogger :-)) Her krøller vi oss også litt i kulden, men det blir nok helst foran ovnen ;-D Ønsker deg en deilig helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Fru Ranten

   Ja med kvalitetsblogs som din er det en klar win-win:)

   Ha en dejlig aften foran ovnen;)

   Slet
 18. Flot arbejde med en nordisk liste og nu laver du også en ny dansk ? Ja, den gamle er jo helt ubrugelig, hvis man vil hjælpe de nye bloggere med at blive synlige, men vi kunne jo næsten allesammen blot være på den nordiske?

  Jeg vil se om jeg kan finde ud af at linke.

  God aften til dig.
  /Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla

   Ja, jeg synes at nu har vi snakket om det et års tid, så det måtte der gøres noget ved.
   Og ja det gælder de nye - vi "gamle" har det på det tørre, mens tiden saver i grenen vi sidder på, der skal nyvækst til:)
   jeg skal nok forsøge mig med vejledninger med links og alting:)

   Ha en dejlig aften du med!

   Slet
 19. Super job du har lavet, og alletiders at bloglisten er nordisk. Men har jeg misforstået noget... vil du OGSÅ lave en blogliste over danske haveblogge?? Er det ikke rigeligt med den nordiske?? Nå, nu vil jeg smide et link hos mig selv, det fortjener dit fine arbejde. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Fru Friis

   Jo, det kunne man mene! Og vi der bevæger os ubesværet mellem de nordiske sprog er måske også ligeglade:)

   Men det er ikke rimeligt for nye bloggere at tidsbilledet, ja museet: haveblogs.dk ligger som en stor sten i vejen for at de kan blive set.

   Jeg tror at havebloglandet lever af fornyelse, derfor har jeg taget dette initiativ!

   Tak for din støtte!

   Ha en dejlig aften

   Slet
 20. Hej Karsten

  Herligt du er gået igang, og måske der så lige dukker nogle nye blog op som man har overset :o)

  God arbejdlyst med projektet.

  Jeg vælger at holde min mund i forhold til Rhododendron, det er dårligt jeg kan stave til det :o))) men jeg elsker at se dem i blomst :o)

  God weekend til dig

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda

   Ja netop hvem ved?
   Tak tak, jeg er godt igang:)

   Det gik nu rigtig godt - med stavningen:)

   Ha en dejlig weekend

   Slet
  2. Så lige at min gamle blog CASA ASTI ligger derinde og fylder op. Den må du meget gerne slette :o)

   God weekend.

   Slet
  3. Det er også rigtigt! Den er væk nu:)

   God weekend

   Slet
 21. Gratulerer med listen!
  Rhododendron er fascinerende planter...

  God helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Villrose

   Tak tak!
   En fantastisk slægt ja, og så forskelligartet!

   Ha en dejlig søndag

   Slet
 22. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...