Jo, de er der da -bierne og humlerne.
Men slet ikke i det antal vejret og blomstringen lægger op til.
En væsentlig årsag er netop dokumenteret.
Man har lavet reallife forsøg på store landbrugsområder, med ligeså store kontrol områder. Og konklusionen er meget klar:
De systemiske insektgifte dræber bierne!
Det er -ironisk nok- den store kemigigant Bayer der har finansieret undersøgelsen, hvis resultat så rammer dem som en boomerang.
Da deres gifte blev forbudt i 2013, fik de det udskudt ved nogle juridiske numre og ved at forlange at måtte gøre yderligere tests. Det er det resultat der nu er publiceret.
Og Bayers "eksperter" er nu ude og sætte spørgsmåltegn ved værdien af deres egen test.
For seriøse videnskabsfolk -og almindelig sund fornuft, har sammenhængen mellem bidøden og brugen af de systemiske gifte stået klart, efter at det blev opdaget at Bayers gifte ikke begrænsede sig til planten, men i lige så stor mængde er i honning og pollen.
Jeg har tidligere skrevet om dette cirkus.
Og det middel Calypso du kan købe i nærmeste havecenter, det er en uhyre effektiv bibræber.
Mange humlearter er udryddede og mange andre er kraftigt reducerede. Biavlere har haft nogen katastrofale år.
Det vil være noget af et tab hvis fremtidig pollinering skal laves af blomsterfluer.
Bier, humler og blomster har udviklet sig sammen i mange millioner af år.
Der er intet til at erstatte dem!
Hej Karsten. Det vil være frygteligt hvis det sker. Jeg er opvokset på landet og vant til hjemmelavet honning produceret af min dagplejemors mand. Så vi var altid med på en kigger. Nyslynget honning, det er godt. Her i haven anvendes der ingen former for gift og jeg kan se, at her trives både bier og humlebier for de er her hver dag :-).
SvarSletGod dag til dig. Mange hilsner Mette
Hej Mette
SletJa noget af en katastrofe vi lereverer videre til vore efterkommere.
Der er store regionale forskelle - rapsmarker i nærheden eller nogen der dummer sig og bruger Calypso... så har de store problemer...
Ha en dejlig dag du med
Ja vi får gjøre vårt for å ta vare på bier og humler og håpe på at det skjer en endring. Vi har flere bikuber og det ser ut til at de greier seg bra. Vi håper på mye god honning i år :-). Det er spennende og lærerikt å følge med på livet i bikubene. Så får vi plante busker og planter de liker; både bier og humler. Har satt Stjernetopp på ønskelisten :-). Ellers er de veldig glade i Hjortetrøst, både sommerfugler, humler og bier. I år har vi også sådd Honningurt; både nyttig og vakker. Ha en fin dag!
SvarSletHei Anne
SletAlletiders at i selv har bikuber!
Stjernetopp tror jeg er Deutzia, og den er også populær her!
Honningurt er en klar succes på alle måder!
Ha en dejlig aften
jeg er rasende enig med dig !!!, jeg oplever selv at alt det sprøjtegift har taget overhånd i nutidens verden... fan'me sygt at der skal sprøjtes for alt nu til dags..
SvarSletHej Tim
SletJa, og når en gift endelig bliver forbudt, så viser det sig at man klarer sig udmærket uden den...
Ha en dejlig aften
Hej Karsten
SvarSletJa, det er jo bare fryktelig. I dag finnes det mange hjelpemidler å bruke i hagen mot ugress. Edikk er en av de, og div. "brennere" å bruke. Jeg har nettopp bestilt en sånn. Den er elektrisk og det er litt dumt, men jeg har da skjøteledning ;)
Folk må ta dette på alvor! Naboene på andre siden av elven har bikuber, så det er mange bier rundt her.
Det er kanskje litt annerledes her på landsbygda.
Jeg har sett veldig mange sommerfugler i år,og det er jo gledelig. Har hengt opp et humle/sommerfuglhus på veggen og har sett mange humler også. Jeg er optimist i det lengste!
Ha en deilig dag
Hei Marit
SletJa, vi må være optimister, og samtidig tage klart stilling til alt dette sprøjteri.
Edikk er godt istedet for round-up ja!
Heldigt at naboerne har bikuber!
Ja det er nok anderledes i de lande hvor der er plads nok!
I Sverige ser jeg heller ikke de samme problemer som i Danmark - heldigvis
Super at du gør en flot indsats!
Ha en dejlig aften
Det er i hvert fall mange humler og sommerfugler her, heldigvis kanskje ikke så mange veps så langt, bier vet jeg ikke. Vi kjørte nettopp fra østkyst til vestkyst, og gjennom et fylke var alle grøftekanter med lupiner sprøytet. Jeg lurer litt på hva som er verst for miljøet, planter som kanskje kan spre seg og bli til et problem i framtiden, og sprøyting med gift for å bli kvitt dem.
SvarSletHa en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg
Hei Ingeborg
SletHvepse er vis meget forskelligt fra år til år.
Lupinen er jo invasiv, så jeg forstår man vi bekæmpe den, men kunne det ikke gøres med håndkraft?
Ha en fin aften du med!
Hei Karsten. Vi får håpe i det lengste.Har nesten ikke sett bier i år, men masse humler og sommerfugler. Ønsker deg en fin kveld.
SvarSletHilsen Hanne-Lise.
Hei Hanne-Lise
SletHer er nedgangen tydelig for alle tre - mindre bier, humler og sommerfugle...
Håber bestandene kan genskabes når sprøjteriet aftager!
Ha en dejlig aften du med
Utöver gifter så har man i Sverige konstaterat att de enormt stora fälten med ensgrödor svälter ut nyttodjuren. Alla behöver tillgång till näring hela säsongen och då hjälper det inte med stora fält som mättar några veckor. Så utöver mindre gift behövs kanske att lantbrukare planerar odlingen tillsammans eller åtminstone sätter av delar av marken för att ge föda åt nyttodjuren hela säsongen. De är ju trots allt minst lika beroende av humlor och bin som vi är.
SvarSletHa det gott! Carina
Hej Carina
SletJa, du har helt rätt.
Monokulturer i lantbruket och granplantager i skogen är inte bra för några djur, dessa biologiske öknar är en katastrof.
Ha det gott
Hej Karsten!
SvarSletDetta allvarliga ämne borde skrivas mer om. Människan överlever inte som art utan pollinerarnas hjälp, vi skulle få en global svältkatastrof. Men trots medvetenheten om detta är en bland de vanligaste frågorna "vad skall jag spruta" när man upptäcker något oönskat i trädgården. Det är bekämpningsmedel som är baserade på neonicotinoider som skadar pollinerare. Även det mycket giftiga preparatet Myrr vars verksamma ämne imidakloprid tillhör gruppen neonicotinoider. Det är konstigt nog fortfarande tillåtet att strö ut i våra privata trädgårdar.
Allt gott!
Hej Gunilla
SletJa, jag skriver om detta vid varje anledning:)
Myrr är känd i Sverige Och är också et Bayer produkt. Det heter "Kvit mod myrer" i Danmark eller "Baythion".
Ja det kan undra varför privat användning av dessa medel fortfarende är tillåtet...
Allt gott!
Hei Karsten
SvarSletSkremmende dette. Her ser jeg nesten ikke bier lenger, men humler er det mye av.
Kan annbefale sterkt boken "Bienes historie" av Maja Lunde.
Ønsker deg en fin julidag:-)
Hei Kathrine
SletNorge er ikke med i EU, så jeg tror i selv kan bestemme hvilke gifte der kan godkendes - Lad os håbe at dem med ansvaret, at de lever op til det!
Ha en dejlig juliaften
Hej Karsten!
SvarSletSkrämmande att man använder gifter. Det är väldigt lite insekter, har sett några humlor men det är också allt. Ha det bra /Marika
Hej Marika
SletJa, vi får hoppas att bestånden kan återhämta sig!
Ha en trevlig kväll
Alt det du skriver er desværre ikke spor overraskende, hverken undersøgelsens resultater eller Bayers reaktion. Vi kan slet ikke klare os uden bier, hvis indsats med bestøvning fordobler udbyttet af mange afgrøder, og som du siger, er de specialdesignet til at passe sammen med diverse blomster. Der er ingen erstatning.
SvarSletJeg håber ikke haveejere stadig spreder gift i deres have for at redde roserne og andre luksus"afgrøder". Knofedt og hakkejern er meget sundere for planter, mennesker og insekter.
Men tak for din indsats i dette vigtige emne!
God weekend,
Ulla
Hej Ulla
SletHelt enig, ja selvom der lidt sommerstilhed i haveblogland, så er der jo stadig mange hundrede der kigger på mine skriverier:)
Så nu hvor der skete noget på den front måtte det lige med!
Ja grim brug af gifte for at kunne nyde smukke blomster er noget af en modsætning!
Ha en dejlig weekend!