tirsdag den 11. juni 2013

Akelejens fyldte blindgyde

Idag klippede jeg dem alle ned.

Jo, jeg er normalt rigtig glad for eksperimenter, for det nye, for det anderledes.

Så da der pludselig indfandt sig fyldte akelejer hos mig, var jeg nysgerrig og frøsåede deres afkom sådan lidt rundt omkring. 

Jeg er ikke sikker på nu, at det var en god ide, slet ikke sikker!

Så idag klippede jeg alle ned.Og anledningen ser du her: En bi der ihærdigt forsøger at komme ind i blomsten fra den forkerte ende!

Øh, hvad sker der?Bierne kan ikke komme igennem alt det fyldte roderi, selvom de prøver.Så forsøger de sig fra bagenden, men flyver hurtigt videre til næste blomst, uden honning og pollen - men her gentager det samme sig.


Så væk med disse overfyldte akelejer!

Det er vigtigt at man ikke laver kryds bare fordi man kan, resultatet skulle jo gerne have kvaliteter, eller kunne føre til noget godt ved yderligere kryds. 

Disse fyldte akelejer er en blindgyde - arveanlægget for det fyldte, lader også til at være dominant - sådan at halvfyldt x halvfyldt vil give nok 25% helfyldte - ikke godt!

Ja, fremover vil jeg kun have de rene enkle langsporede typer - Blandt dem er der også masser af vælge mellem, og bierne kan få klaret deres!

12 kommentarer:

 1. Min mand bryder sig ikke om de fyldte akelejer, og efter dine billeder af den frustrerede bi er det da ikke blevet mindre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie

   De overfyldte akelejer har også mistet sin tiltrækning på mig nu:)

   Ha en dejlig aften!

   Slet
 2. Jeg har både de enkelte og de fyldte og så har jeg så mange andre blomster bierne kan muntre sig i......så mon ikke det går alligevel?
  Lige nu står digitalis på spring og dem elsker de.

  SvarSlet
  Svar
  1. hej Bente

   jo - en enkelt nitte eller 2 - For mig er skønheden af blomsten bare væk når det egentlige formål ikke kan opfyldes.

   Digitalis er fantatiske specielt for humlebierne!

   Ha en dejlig aften!

   Slet
 3. Hej Karsten
  Det har jeg slet ikke tænkt på, men jeg har heldigvis heller ikke så mange fyldte akelejer. Er du sikker på, at den ikke bare er lidt tumbet den bi der. Eller iagttog du flere :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Uha der var masser, tiltrukket af blomsterne der vel var overfyldt af honning! - kun en enkelt humlebi så jeg klare det - det var en stor basse og den brugte vel ½minut på at mase sig ind gennem flæserne, men den fløj bagefter videre til til en iris:)

   Ha en dejlig aften!

   Slet
 4. hej karsten
  Det havde jeg slet ikke tænkt over. Jeg har en enkelt meget fyldt akeleje, men den vender hovedet opad, så der har ikke været problemer jeg har set mange bier i den. De andre er ikke fyldte nok til at lave ballade... jeg tror jeg afventer og ser hvilket afkom der kommer :) men jeg kan godt forstå dig. Planter skal opfylde deres formål i livet, og biernes deres. Det er jo en del af oplevelsen i haven. Hosta blade er feks. bygget genialt op for maximal lys og vandtilførsel.. det er da smukt!

  KH
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne

   Det har du ret i - og hvis folk bare, som du, er opmærksomme og fjerner de overfyldte er alt jo ok:)

   Men egentlig ærgerligt at blomster, mange synes er pæne, samtidig kan være så kiksede.

   Ha en dejlig solskinsdag!

   Slet
 5. Nu må jeg da ud og bruge min fridag på at studere akelejer og bier :) men det er da forresten også en god måde at bruge fridagen på. Alternativet er at luge ukrudt, fnis.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla

   Luge det kan man jo altid gøre, og vejret er jo alletiders, så... :)

   Lad os høre hvad du ser, når du sådan studerer, tror ikke fænomenet er lokalt her!

   Ha en dejlig dag:)

   Slet
 6. Hei Karsten

  Det var jo trist at humlen ikke kunne nå den fylte akeleien. De er jo så vakre disse fylte blomstene. Jeg er meget glad i fylte blomster, men har bare en fylt akeleie, resten er av de med lange sporer. Men samtidig med akeleiene blomster rhododendron her, så humlene har nok å hygge seg med i min hage likevel :-)

  Ha en deilig dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Marit

   Ja, de fyldte har deres charme! Men jeg vil være mere observant nu - måske andre fyldte arter har samme problem?

   Ja i din have er der noget af et udvalg - alletiders menukort:)

   Ha en dejlig dag du med!

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...