mandag den 22. april 2013

Omplantning, nu med 2 opdateringer - og dagens blomster

Ja, de stod alt alt for tæt, dagliljerne, og nu før de rigtigt vokser måtte jeg få det gjort. 
Her er hvad der var på en 20 cm række:Ja, rødderne var filtret godt ind i hinanden, men jeg fik lirket 14 hele dagliljer -hemerocallis- ud af det. 

Det er "Rose in Snow" der er moderen og faderen er "Destined to See".
Da jeg lavede krydset for 3 år siden, var disse mine eneste tetraploide dagliljer, altså de har begge fordoblet kromosomtal, så jeg ikke får kludret rundt i dette;)

Så er lidt spændt på resultatet - de første er altid noget særligt...

Opdatering kl 11: Har lige fundet et billede fra sidste år:Fra 19 juli 2012, i midten ser du klyngen af Dagliljer/iris(?), dem jeg omplantede igår, til højre er der en anden række, hvoraf du ser du en enkelt anden lidt større plante, jeg synes jeg kan se tydelige dagliljefaner på den, og  såtil venstre kan du skimte mine enkelte små pæon kimplanter (der egentlig ikke har noget med dette at gøre)!

Det ville være usædvanligt, hvis jeg skulle have lykkedes med at lave et kryds chrystographes x sibirica, meget meget spændende!

Endnu en opdatering kl 20:

Det har været en god dag! i de 2 rækker er der ialt en 5-6 Hemerocallis, se her, det er klart hemerocallis:Derudover er der i rækkerne ialt 21 iris - af frø som jeg tog hjem fra Sverige, resultatet af et forsøg på at lave dette kryds chrystographes x sibirica, det ville være totalt spændende om det er lykkedes!

Dagens morale: Det er vigtigt ikke bare at tage alt for pålydende - tak til Lisbeth og Marit for at lede mig ind på alt dette!


  Og så lige dagens blomster:En dejlig uge herfra!15 kommentarer:

 1. Hold da op, det lader til, du har haft succes med den krydsning. Jeg havde aldrig gættet, at det var dagliljer, det ligner iris, der kan man se.
  Fine billeder af blomster, også følfoden.
  Også dejlig uge til dig, her kommer en smule regn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Nå så det er en følfod, var lidt i tvivl:) Iris, ja det ville have været fantastiskt så havde det været et kryds af sibirica med chrytographes, men så heldig kan jeg bare ikke tro jeg har været;) Men du har ret, sad selv og tænkte på muligheden -det ligner!

   Ja ser på DMI at i får regn nu - dejligt - her er det bare gråt;)

   dejlig dag herfra!

   Slet
  2. Ja det er følfod, og jeg er ret overbevist om, at det er iris, du viser. Vi håber Jan kigger med. Det ligner slet ikke dagliljer efter min mening.
   Det er også kun dryp vi får her, men bedre end ingenting :) Det skulle klare op over middag, så må jeg ud.

   Slet
  3. Ja, jeg er blevet rigtig ivrig nu, vil have bekræftet mistanken, så jeg tar tidligere fra arbejde! det ville jo være fantastisk - undrede mig også over at jeg havde dagliljer i 2 rækker:) - hemerocallis kryds er der jo 100tusindvis af - mens iriskryds mellem disse arter ville være noget særligt, så det håber jeg da helt klart på:)
   ja, det kunne være godt at høre Jan, men mon ikke han er super travlt optaget i sine marker?

   Nå det bliver afklaret i eftermiddag, jeg graver en fane fra moderplanten(?) op, og så er det jo let at sammenligne:)

   Det er lidt spændende;)   Slet
 2. Hei Karsten

  Ja, jeg ville også ha gjettet på iris når jeg så dine planter. Spennende med krysninger av dagliljer. Jeg har veldig mange sorter her, men jeg har aldri drevet med krysning av de.

  Her skinner solen i dag og fuglene synger så deilig! Nå skal jeg ut i hagen og klippe ned stauder. Ha en god mandag :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit

   Også du! Jeg har bare svært ved at tro jeg skulle have lykkedes med at lave et chrytographes sibiria kryds, Som en anden mini-Tamberg;) De 2 har vist samme kromosomtal, men.....

   Nu er jeg blevet nysgerrig - og tager tidligere hjem fra arbejdet idag:)

   Nu er Lisbeths regn nået til Sjælland men endnu kun lidt smådryp - Dejlig dag herfra:)

   Slet
  2. Nei, det er nok heller dagliljer du har likevel. De ser så like ut tidlig på våren. Her regner det ikke, men det kommer nok i løpet av kvelden her også. Så det er Lisbeth som sender regnet.
   Da må jeg snakke med henne og få henne til å slutte med det ;-))

   Ha en fortsatt fin dag!

   Slet
  3. Jeg sender skam ingen regn, vil hellere selv have den :) men nu skinner solen, og det er ikke sår tørt, som jeg troede, så det er helt fint.

   Slet
  4. Hej Marit og Lisbeth

   Ja her er vejret også blevet klart - men jeg ser at de lover regn igen torsdag, jeg tror der bliver nok til jer begge to!

   Nå, skal lige se om billederne blev ok, så skal jeg måske opdatere igen;)

   Slet
 3. Før jeg læste videre efter billed 1 og før jeg så kommentarerne - så tænkte jeg også "det er da iris og ikke dagliljer".
  Jeg har aldrig set en daglilje der har så lodret bladvækst - dagliljer buer så fint når de kommer frem, som det ses på dit billed nr 3.
  På billedet fra 2011 synes jeg også at det ligner iris i midten og daglilje til højre.
  Hmm - det bliver da ret spændende, at se hvad der sker til sommer når der måske er nogen af dem der blomstrer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Berit

   Da jeg fandt billedet fra sidste år blev jeg også ret sikker på at mine optegnelser ikke stemte helt, Begge kryds vil være mine første indenfor begge arter. Så jeg er meget spændt, Håber at Irissen er et ægte kryds og ikke bare et sæt overførte ureducerede kromosommer. (kan ikke lige huske hvad det er det hedder).

   Skal nok vende ivrigt tilbage hvis/når noget blomstrer!

   Du må have en dejlig aften!

   Slet
 4. Hej Karsten
  Fine overraskelser som dukker frem:)Godt du fik styr på hvad der var hvad,det kan nogen gange være lidt vanskeligt ,men mere når planterne er små,det bliver da spændende når dine iriskryds blomstrer,som du selv er inde på er muligheden for et kryds lille men det kan da lade sig gøre,resultatet bliver sterilt(99%)en såkaldt chrysobiri,der er for et par årtier siden lavet et kryds mellem chrysographes og Iris prismatica men ingen reg. iris det var vores gode ven Norris som ellers er mest kendt fra arilhybrider,Tamberg har så senere arbejdet lidt videre med dette.
  Planterne ser ellers ud til at vokse godt,jeg glæder mig iøverigt til at se dine hemerocallis-hybrider,jeg håber selv at få lavet nogle frø i år på hemerocallis.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jan

   Ja det må man sige - Jeg er meget spændt på at se en chrysobiri. Noget heldigt hvis det skulle være lykkedes for mig ved første forsøg -nærmest lidt for sjov.

   Fra liljer ved jeg at det kan ske at et kromosomsæt fra den ene forælder kan blive overført uden meiose altså ureduceret, men har ikke læst hvorvidt der hos iris kan ske det samme?

   Der er nok ikke de iris Tamberg ikke har eksperimenteret med, har selv nogle af hans kryds i god vækst!

   Tak for input og du må have en dejlig dag! Selvom i jo nok har vildt travlt :)

   Slet
 5. Undskyld jeg sporger, har du en hel mark til din raadighed med alle de planter du har plads til. jJeg er altid i jord nod, jeg mangler i den grad jord til mine planter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej anita

   Nej her i Dkl er der vel en 200m2.
   Men i Sverige har jeg jo det jeg vil - kan bare udvide når jeg vil.
   Det gør at jeg ikke behøver at overveje alle indkøb ligeså nøje som andre:)

   Ha en dejlig dag

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...