lørdag den 23. februar 2013

Mine X-faktor favoritter

Det var jo et fantastisk godt initiativ som Anne -moseplassen- tog: En festlig X-faktor for os med have!

Nu hvor vi har set de forskellige bidrag har Anne inviteret os alle til at udnævne vores favoriter. Planter og blomster der bare må anskaffes!

Det har jo været let at blive inspireret, og jeg har mange på en lang "den kunne jeg da godt tænke mig at have" liste!

Men en enkelt må jeg bare fremhæve, der er nok mange der ikke har bemærket den:Pilgrim med bloggen "bland rosor och bladlöss" viser en helt unik ridderspore - Delphinium. Det ligner en helt ny variant, spontant opstået fra frø i egen have - flot flot! 

Den bliver nok ikke nem at få fat på, der er netop kun dette ene eksemplar, og den er næppe frøkonstant. 

Men ingen tvivl -dette er min absolutte favorit! 


Næste er egentlig lidt udenfor nummer, mere for at gøre lidt reklame:Det er Tigerlilje med den spændende blog "Tigerliljes grøne gleder", der har fotograferet denne imponerende iris i Göteborgs botaniska trädgård (som iøvrigt kan anbefales!).

Det er: Iris Iberica var lycotis, den er Armeniens nationalblomst og jeg tager den med her fordi jeg selv har en lignede på vej, den blomstrer forhåbentlig til sommer - det er på ingen måde en nem Iris, ofte holder den kun en sæson, men forsøget skal gøres!
   
Den er købt den hos: "Lithuanian Rare Bulb Garden", ved Leonid Bondarenko, som iøvrigt har rigtig mange andre spændende ting og tillige ved hvad han har med at gøre. Jeg tænker at "trädgårdsmästaren" i Göteborg selv har fået den herfra? 

14 kommentarer:

 1. Hej Karsten,
  Jeg har i år købt frø til en sort ridderspore 'Funeral Parlours F-2' hos www.raravaxter.com, der minder lidt om den ridderspore du viser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte

   Ja, så godt denne Delphinum - da jeg søgte rundt, Pilgrims forekommer mig langt langt mere klar i det sorte,
   Og så er der lige hvad neutrale folk skriver:
   http://www.hagegal.no/hagefora/viewtopic.php?f=2&t=31829&hilit=funeral
   Raraväxter sælger F2 frø og bør ikke sætte folk nogetsomhelst i udsigt - det er ikke sandsynligt at nogen af blomsterne får moderplantens egenskaber. og 70SEK for 10frø - ja hvad skal man sige....
   Men det kunne være spændende at krydse videre med - jeg glæder mig til at følge den videre udvikling!

   Slet
  2. Øv - jeg føler mig allerede snudt! Jeg var sikker på at farven ville blive som forventet med den pris.
   Nu kan jeg kun blive positivt overrasket :-)

   Slet
  3. Ja, det er den rigtige indstilling - måske, hvis du har mod på det kunne du også krydse videre? Det er lettere end det måske lyder - og man bliver ret glad når man pludselig har ramt plet:-)

   Slet
 2. Den riddersporen var aldeles praktfull og unik. Artig historie rundt den. Håper du får dine ønsker i jorden:) Ha en god weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jannibelle

   Ja, det var netop det jeg faldt for! - tak i lige måde :)

   Slet
 3. Hei Karsten!
  Den riddersporen er superflott, så jeg er veldig enig med deg i ditt valg. Det er mange flotte planter med i X-faktor, det er mye å velge i når en skal sette opp en ønskeliste.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja, at vælge blandt planterne i Annes Xfaktor, det er jo nærmest umuligt - der er vel en 3-400 indlæg og de fleste har mere end en plante. Dejligt men næsten for meget at skulle vælge mellem. Du har jo selv haft rigtig mange totalt flotte!

   Slet
 4. Jeg er også veldig i ditt valg. Riddersporen ble ikke tatt med på min "må ha"-liste nettopp fordi den vil bli helt umulig å få tak i. Men flott er den. Det er det ingen tvil om!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elisabeth
   Ja, Riddersporen er efterspurgt - Men umulig?

   Hvis et Hollands gatneri får fat i en lille stump, har de hurtigt lavet de første 1000 og mange flere i gang - og pilgrimmen hun tjener 1€ pr stk - og blir rig ;-)

   Ja, man ved jo aldrig.....
   Du må have en dejlig weekend!

   Slet
 5. Et godt valg, :) lad os se hvad fremtiden bringer,og den iris er jo dejlig:) håber du vil se en blomst allerede i år, med de ariliris har det med at skal bruge mindst et år på etablering før første blomstring.Du skal holde den til den tørre side!!om sommeren hvis håb om overlevelse skal bevares:)
  Ha en god weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jan

   Ja, har den jo i højbedet, som jeg kan dække til så håber den klarer det - lifting er nok ikke så godt for som du siger så skal den jo oftest bruge en sæson på etablering.
   Du må også have en rigtig god weekend i sneen :-)

   Slet
 6. Hej Karsten
  Ja det var jo i går, du lavede dette indlæg, så det missede jeg. Det er smukke blomster de to du har valgt at tage fra din lange liste, jeg har opgivet at gå dem alle igennem, så ingen indlæg om det fra mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. hej Lisbeth
   jamen ja, det var det jo, men det gør ikke noget - vi når det nok. Jeg har da heller ikke set alt igennem men en del fik jeg da kigget - jeg har sat en del nye blogs på "nordiske havebloggere".
   Men du deltager jo også selv i Xfaktoren så med 2 indslag om dagen i de dage har du da også haft dit at se til, må man nok sige! Men det er da hyggeligt med de mange nye norske og svenske venner der har skrevet :-)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...