onsdag den 15. februar 2017

Mere end etKan du huske dengang der ikke var digitale kameraer, dengang man havde "film" og Kodak var et af verdens største firmaer. Det var dengang jeg lærte mig at fotografere. 

Det var dengang hvert billede kostede penge, det var dengang man helst skulle være helt sikker før man trykkede på knappen. Det er der jo meget godt i, selv idag. Men indimellem tager jeg mig selv i ikke at anerkende, at mulighederne er nogen helt andre idag. 

Det koster jo ikke noget, så hvorfor ikke tage et par ekstra billeder?

Du får lige et eksempel:


En fin Erantis -Eranthis hyemalis- i dagens dejlige og ret skarpe sol ,

Så jeg prøvede også med blomsten i skygge:
Ja ikke? Hvilken man fortetrækker er nok en smagsag. Stemningen vises nok bedst i solen og enkeltheder og selve motivet bedst i skyggen.

Hvilken version kan du bedst lide?

Dette prøvede jeg også lige med en vintergæk -Galanthus nivalis-:

Her har jeg faktisk en favorit: Solbilledet, solen er ret mild på blomsterne og får bare det hvide til at stå klarere, skyggebilledet skulle jeg have givet noget kontrast og drejet lidt på hvidbalancen for at få noget lignende ud af.

Så spørger du måske hvordan jeg sådan får lavet skygge, og det er jo bare at stille sig i vejen for solen, med disse små blomster rækker det!

Men se lige her:
Min Helleborus x sternii der har været helt slap i frosten og hvor den kraftige østenvind har fejet det hele med sig til den ene side, jeg håbede at varmen og solen idag ville få lidt saft tilbage til den, men den  forudså måske at vi får endnu en frostnat?

Nå, med denne havde det jo være smart at skygge, men den er jo alt for stor, så her skruede jeg lidt ned for kontrasten, men helt godt blev det ikke.

Men mon ikke den vil blive fotograferet snart igen? Jeg tror det!

30 kommentarer:

 1. Hej Karsten
  Jo det husker jeg godt, det var den gang, man skulle spare op for at få billederne at se, bagefter sad man andægtigt og kiggede alle billederne. Nogle skulle have været smidt væk, men man nænnede det ikke. I dag kan man heldigvis skyde lige så meget man vil og slette de dårligt, jo i dette tilfælde er fremskridtet en rigtig god ting. Jeg kan også bedst lide vintergækken med sol på.
  Spændende om Sternii retter sig, men den ser ikke så slap ud, som den jeg viser i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, man må sige at vi har fået et nyttigt fremskridt med de digitale billeder, også godt for miljøet, fotokemi er noget værre noget!

   Er ret sikker på at Sternii klarer sig, den er som lavet til det!

   Ha en dejlig dag

   Slet
 2. Hej Karsten

  Ja,det var litt annerledes den gangen, men det var jo spennende den gangen når en hentet en ferdig fremkallet film :) Selvfølgelig er det bedre i dag når en kan ta så mange bilder en vil, men det var likevel en egen sjarm ved å se de ferdige bilder. Jeg har tatt mange bilder med Kodak film :)

  Flotte bilder du viser! Deilig å se snøklokkeralt nå. Jeg liker egentlig begge dine bilder av de. Fargene trer frem på en annen måte i skyggen, så det er morsomt å se hvordan du får det hvite frem.

  Her er det bare snø og kulde. Jeg får virkelig vårlengsel av å se dine bilder :)

  Ha en deilig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Marit

   Ja, det var bare så spændende når en film var blevet fremkaldt!

   Denne nat var den sidste med hård nattefrost - prognoserne lover os vår nu..... op mod de 10grader i næste uge.
   nu håber jeg det holder uden for mange tilbagefald!

   Ha en dejlig dag

   Slet
 3. Det er ufatteligt meget mere bekvemt at tage billeder i dag. Her om vinteren oplever jeg ikke den helt store forskel på sol og skyggebilleder, men foretrækker nok solbillederne, simpelthen fordi solen er sådan en sjælden gæst i disse dage.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie

   Ja, det må man sige. Ja, nu har vi savnet lyset så meget så det kan virke underligt at stille sig i vejen, men detaljerne bliver ofte tydeligere i de skyggede billeder:)

   Ha en dejlig dag

   Slet
 4. Hej Karsten!

  Jodå, jag minns kameran före den digitala tekniken kom till oss. Oj, så mycket dåliga bilder jag tog i trädgården. Önskar att jag gjort som du gjorde, bestämt mig för att lära mig fotografera. Men nu är jag på gång, tack vare inspiration från dig. Det blir ett litet steg i taget, jag vill att förståelsen och tekniken skall finnas där innan jag tar ett steg till. Tack för uppmuntran på min blogg, det värmer!

  Jag föredrar solbilderna, färgerna är vackrare och även bakgrunden.

  Ha det så gott Karsten!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunilla

   Ja, bara det att man tänker litet innan man fotar och att man vill prova något nytt gör ju att man är gott på väg.

   Bilderna med sol visar klart hela stämningen bäst!

   Ha det så gott du med!

   Slet
 5. Hej Karsten, jeg foretrækker Vintergækken i solen. De hvide blomster får et fint spil i solskinnet. Erantis er så fine nu. De er også fremme her lidt rundt omkring.mit kamera Canon 70 D er mit foretrukne til at tage skønne havebilleder med diverse linser - makro o.s.v. Jo og i en hurtig omgang i haven går det også med IPhonen som kameraers men er ikke helt på samme højde, men den er ofte lige ved hånden. God dag til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne

   Det er et glimrende kamera du har! Det lægger også op til at eksperimentere! i phone er ok - men så heller ikke mere, den lille sensor sætter sine begrænsninger.

   En dejlig dag til dig med

   Slet
 6. Hej Karsten, jeg husker også så godt alt det med billeder der skulle fremkaldes og nogen gange var det også sket at man havde fået tager billeder oven i hinanden. Det har nu altså en vis charme at tage et fotoalbum frem og sidde og kigge rigtige billeder.
  I dag er jeg glad for at vi er blevet digitale og man kan tage billeder i massevis uden at skulle spekulerer på hvad det koster. Det har da også givet muligheden for at lære lidt om fototeknik.
  Jeg kan bedst li det billede med vintergækken i solen.

  Rigtig god weekend til dig herfra :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda

   Ja, man kan jo stadig printe ud, men tendensen er jo nok at de allerfleste billeder bliver liggende digitalt.

   Ja netop - det gratis, giver jo en dejlig frihed til at eksperimentere.

   Ja vintergækken i sol - har alle detaljer og stemningen med samtidig!

   Ha en dejlig dag

   Slet
 7. Åh, hvor er jeg tit blevet skuffet når jeg har hentet papirbillederne hos Fotohandleren - og det allerværste... situationsbilleder KAN jo ikke tages om.
  Når jeg en sjælden gang bliver fotograferet, beder jeg altid om at der bliver taget en halv snes stykker, i håbet om at ET af dem ligner den jeg tror jeg er.... behøver jeg at sige at en halv snes alligevel aldrig er nok.. :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi

   Hi hi - sådan tror jeg vi er mange der har det.


   Ha en dejlig dag

   Slet
 8. Ja, det var andre tider da man satte film i kameraet. Jeg kan meget bedre lide at tage billeder nu. Jeg er ikke så tålmodig :-)
  Jeg foretrækker både erantis og vintergæk i sol, og jeg tror det er fordi jeg falder for stemningen. Jeg synes for det meste at stemningen i et billede er meget vigtig. Det er i stemningen der ligger en historie gemt. Men dine skyggebilleder er også gode :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana

   Jeg prøver jo gerne at lave billeder der både viser det det skal og samtidig formidler stemningen, Og indimellem lykkes det da:)

   Ha en dejlig aften

   Slet
 9. Jag lärde mig också fotografera på den analoga tiden,men älskar experimenterandet man kan kosta på sig med digialiseringen. Det gäller dock att sortera och inte spara allt.
  Svårt att säga vilken bild jag gillar mest. Har svårt för hårda skuggor. Vårsolen är en utmaning.
  Härligt när det börjar blomma så smått!
  Trevlig helg
  /Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette

   Ja, det är så gott att vi nu kan experimentera utan att skulle tänka på kostnaden!
   Hårda skuggor och mjuka blommor - nej det är inte alltid en bra kombination:)

   Ha en trevlig helg du med!

   Slet
 10. Hello Karsten, in both cases I like more the photo with sunlight.
  Oh yes, I have had many film cameras. I so wish I had had a digital camera when I was living in Italy, lots of wonderful plants everywhere, a good nursery owned by an uncle, trips to mountains... I would have taken zillions of photos and surely some of them would have been good.

  God weekend! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hello Sara

   Yes, the sun is great to give the right mood, if you want the details, then we choose the pictures in shade!

   Sounds fantastic, your time in Italy...!

   Have a great weekend too!

   Slet
 11. Det er utrolig hvordan vi fotograferer de samme plantene om og om igjen, og ja, selv om jeg vet at de fleste fotografer foretrekker å fotografere på overskyete dager, liker jeg som oftest best bilder med sol selv. Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Ingeborg

   Du er også for stemningen:) Professionelle fotografer kan ofte godt lide at kontrollere det hele, og det er meget nemmere i overskyet vejr ja!

   Ha en dejlig helg

   Slet
 12. Hei Karsten!

  Vi har noen kasser i kjelleren med gamle papirbiler fra 1800-tallet og fremover. Utrolig mye spennende! Jeg driver å limer inn i album. Dette er jo fra sort/hvitt-tiden.

  Så har jeg mange glassplatenegativer som jeg har scannet inn på dataen, men dette tar veldig lang tid. Selv om det er utrolig spennende. Dette er veldig gamle bilder.

  Det er mye historie i bildene. Og faktisk noen hagebilder fra denne tiden. Spennede.

  Har en liten samling av analoge kameraer også, og noen filmer liggende.

  Jeg elsker å ta bilder i lav sol. Tar nesten aldri bilder med blitz, og lite i skygge. Lav sol er mitt lys:) Og blomstene selv elsker sol? De ville likt de varmeste bildene best, blomstene.

  Riktig god helg:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Kathrine

   Super spændende med sådan nogen gamle billeder, jeg måtte lige tjekke "glassplatenegativer" og ja det hedder det samme på dansk og er præsis det det siger, og jo fra før der kom film.

   super at det bliver bevaret!

   Jeg har selv mine gamle analoge kameraer. Købte jeg en dag noget et Nikon kamerahus kunne jeg bruge mine gamle lenser.

   Lav sol er flot, specielt i modlys har jeg også mange vellykkede! Ja tror også blomsterne ville vælge solen:)

   Ha en dejlig helg du med!

   Slet
 13. Hei Karsten. Det er spennende å leke med ulikt lys når man fotograferer. Ja, takk begge deler, vil jeg nok si. Forøvrig er jeg enig med deg når det gjelder snøklokkene, sollyset fikk fram det beste i dem. Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Anne-Kristin

   Ja, at tage billeder på begge måder eller endnu flere, og så bagefter vælge de fortrukne, det lyder som opskriften på succes!

   Ha en dejlig helg

   Slet
 14. Hej Karsten!
  Visst minns jag, när man fotograferade och fick lämna in filmen till fotoaffären, och vänta på att få se resultatet. Slutar inte att förundras över tekniken som gjort det så enkelt, är man inte nöjd med bilden så är det bara att ta en ny. Härligt. Och enkelt att skicka till vänner och bekanta, med ett litet klick.
  Jag gillar bägge bilderna, kan inte välja.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marika

   Ja, där har hänt så mycket med kameran de sista 10-12 åren. en fantastisk teknologisk utveckling.
   Och det ser inte ut att ta slut!

   En trevlig helg till dig med!

   Slet
 15. Åh, sjovt at se ulike motiv i ulikt lys! Og jeg likte så utrolig godt eranthisen som var badet i sol som et smørstykke på den varme grøten! Det strålte av varme! Galanthus var faktisk fin også i skygge, etter min smak. Den ble som et kjølig smykke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Ingvill

   Ja, det er bare så godt at eksperimentere lidt!
   Solen er jo specielt velkommen på denne årstid, vi har savnet den!

   Ha en dejlig dag

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...