tirsdag den 1. marts 2016

Vårens forventninger
Forventninger ja, eller måske håb?

Det er på en måde årets højdepunkt og snart udløses spændingen:
Hvad har tænkt sig at spire, og hvad der mon er gået til siden sidste år?

Jeg må indimellem tage mig selv i at stå og stirre på et bart stykke jord. Var det ikke her den kom sidste år, er det der ikke en lille spire? Nej det var kun en lille sten...

Jeg er ekstra spændt ved de blomster, jeg så for første gang sidste år. Første år er som regel ret sikkert, med de flotte nye indkøbte løg og knolde. 
Men hvordan har de klaret sommeren og vinteren, nu hvor det er min egen indsats, der er totalt afgørende:

Jeg har kigget lidt arkiver fra sidste år og har fundet 3 blomster jeg vil blive ekstra begejstret for at se igen i år.

Selvfølgelig mit mysterium:
Jeg måtte vise denne spændende blomst et par gange i marts før vi fik den endeligt identificeret som Gymnospermium albertii - Tror det var Marie der løste gåden, ja det var det!
Første billede af denne tog jeg den 10 marts, så der er ikke længe til, slet ikke!

Og en måned efter fik jeg denne temmelig ualmindelige tulipan:
Du tænker måske at den ser da meget ordinær ud, og det gør den da, den store sag der til højre, men det er den lille mini-mini tulipan til venstre det gælder!
Tulipa dasystemonoides den mindste tulipan, blomsten er 1,2cm i diameter her. Så bliver man da i godt humør, og glæder sig til et gensyn!

Jeg vil da også have en med fra Sverige:
Erythronium sibiricum en superlækker hundetand jeg har sat oppe i det svenske, i ormebedet er det, og den kvitterede med flot flot blomstring i slutningen af april.

Men det er barskt deroppe, nogle dage efter i maj måned så den sådan ud:
Ja, det er jo vilkårene. Den så faktisk ud til at klare den hårde frost, men spørgsmålet er om den har klaret resten af året og vinteren nu hvor der har været -22 og det, uden noget beskyttende snelag....?

Forventninger, håb og tvivl! Det er stærke følelser - kom ikke og sig, at det er kedeligt at være havemand!

Har du også satset?20 kommentarer:

 1. Så blev det endeligt forår og hvor du dog beskrive længslen efter at se en lille spire godt. Ja det er spændende at være havemenneske, alle følelserne kommer op til overfladen. Vi kan glædes langt ind i hjertet over det mindste. Din lille minitulipan fik mig da også til at smile glad.
  Din hundetand den er altså bare flot, jeg håber da virkeligt den kommer igen. Tænk jeg syntes ikke det er så længe siden du sidst var oppe i det svenske og så er det alligevel ved at være nogle måneder siden, hvis jeg husker rigtigt.
  DET bliver en dejlig sommer.

  Forsat god aften :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Godmorgen Linda

   Ja, det må være en 3 måneder siden, at jeg lukkede huset ned for vinteren, og iøvrigt fik sat nogen sager som jeg jo igen satser på vil vise sig og trives i år:)

   Nej det er ikke kedeligt at have have:)

   En dejlig dag til dig!

   Slet
 2. Hei Karsten! Jeg krysser fingrene for at alle dine spennende løk dukker opp også i år :-)) Ha en deilig uke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Godmorgen Fru Ranten

   Tak tak - og i lige måde:)

   Slet
 3. Hej Karsten

  Spennende med alle de blomstene du venter på! Ja, det er alltid anneledes det andre året, for da blomstrer løkene av det hva vi har gitt dem i løpet av sommeren.
  Nydelig liten hundetann! Jeg er også veldig spent på hvordan det har gått med plantene her, for her var det på det kaldeste -24,5. Her har vi hatt litt snø, og det kan gjøre en stor forskjell. Sitter her og venter på et fryktelig snøvær, og ikke akkurat det jeg ønsker neg nå. Vi får håpe på at foråret et rett i nærheten :)

  Ha en deilig aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Marit

   Ja, sneen er super som isolering, her er udsigterne heller ikke de mest forårsagtige, men vi får nok mest regn. Det ser værre ud til om en uges tid hvor de tror på højtryk, hård nattefrost og kun enkelte varmegrader om dagen - kommer vinteren mon tilbage?
   Det tager vi med!

   En dejlig dag til dig!

   Slet
 4. Hej Karsten!

  En av många glädjeämnen med trädgårdar är utmaningar, att testa gränser för det möjliga. Visst kan man välja säkra kort och slippa alla orosmoment men attans så tråkigt det skulle bli då.

  Ledsamt när något försvinner men glädjen är så mycket större när något trotsat naturlagarna och förskönar våra planteringar ännu en säsong.

  Pågående klimatförändringar kommer att ställa oss inför nya utmaningar som vi inte är beredda på men vi får väl lära oss den hårda vägen.

  Håller tummarna att dina söta växter återkommer i vår!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunilla
   Om vi inte tar chansen ibland skulle våra trädgårdar -och livet som sådant- vara ganska så tråkigt och ordinärt.
   Jag blir riktigt glad om bara 2 av 3 klarar sig!

   Ha en fin kväll

   Slet
 5. Hej Karsten
  Ja det er spændende, om det hele kommer igen, mon ikke vi alle går og spejder. Jeg spejder efter blodurten, som jeg flyttede sidste år. Det er en fin Erythronium.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Jo, det tror jeg - os der har lidt mere spændende ting især!
   Ja den tand blev jeg bare så glad for!

   Ha en dejlig aften

   Slet
 6. Hej Karsten
  Altid spændende om de nyere planter kommer ,specielt de lidt mere kostbare af slagsen,eller man blot må konstaterer at mulden i haven er steget i værdi :)
  Ha en god dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jan

   ja kostbare og/eller sjældne, jeg er jo glad for sjove rariteter:)

   En god dag til dig med

   Slet
 7. Jeg siger som Gunilla, at der skal satses, ellers bliver det hele for kedeligt, og tab er man bare nødt til at acceptere. Du er formentlig mest i Sverige, mens er. sibiricum blomstrer, for det skulle du jo helst ikke gå glip af.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie

   Jamen det skal der da, og det bliver der - satset!
   Tror det kommer meget an på sæsonen hvornår den sibiriske tand vil blomstre og jeg må jo planlægge lidt, du ved arbejde og den slags:) Men jeg regner med at være i S på samme tid som sidste år - så ja håber bestemt på et gensyn!

   Ha en dejlig aften

   Slet
 8. Riktig inspirerende at lese det du skriver om forventning. Det var nogle spennende og sjeldne planter du går og venter på, smukke og påskegule! Og en fin lilla - frostbilledet var særlig fint.
  Ventingen er til at kjenne sig igjen i. Jeg venter på blåveisen, hepatica nobilis. Kan hende jeg må skaffe et nytt eksemplar, det ser ribbet ut i bedet.

  SvarSlet
 9. Også det første lilla bilde var fint, forresten!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Ingvill

   Jeg var stadig lidt usikker med det dengang helt nye NX1 kamera, men er godt tilfreds med resultatet, måske vil jeg nok have lidt mere sløret baggrund (mindre rodet) ved samme motiv idag.
   Gymnospermium albertii håber jeg på inden påsken, men der er intet kommet op endnu...

   Ha en dejlig aften

   Slet
 10. Hoppas dina raringar klarat sig. Hundtandliljan extra fin, härlig färg. Jag hoppas på att minicyklamen ska blomma fint i vår. Kan se att det finns många blad under granriset. Den lever på kanten av vad den borde klara av hos mig.
  Ha det så gott
  Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Tror de största problemen med Cyklamen är, om de inte står torrt. Fukt och sol tar nog död på fler plantor än vinterkylan i sig.
   Ja, hundliljor är favoriter!

   Ha en fin helg!

   Slet
 11. Hei!
  Jeg elsker hundetann! De er nydelige. Og for en liten søt mini-mini tulipan:)
  Her er det bare snø i hagen, og -6 i natt. Det går sent.
  Min mann drar til København i dag i forbindelse med jobb, så kanskje han får litt mere vårfølelse der enn her?
  Men etter påske, da vil jeg også ha blomster i hagen.
  Fin dag til deg:-))

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...