tirsdag den 28. januar 2014

Trädgårdskampen!


Svensk TV-  SVT - kører hver tirsdag et haveprogram: "Trädgårdskampen". 
Jeg har fulgt med fra starten. 
Det skulle have en chance, og her efter det 3 afsnit, kommer den så - min lille anmeldelse.

Setuppet er ret meget som det vi kender fra "bagedysten":

Her gælder det om at få en lavet en have under en have sæson (4 måneder). 10 havefolk begynder, de får hver deres lille jordlod, og den enkeltes præstation, der foregår under 3 timer, vurderes af 3 eksperter, der udvælger de 3 deltagere der har klaret sig dårligst. Disse 3 får så en kort prøve og 1 en af dem bliver sendt hjem. 

Det gode:

 • Et haveprogram - Fantastiskt!  Måske det kan give nogen nye lidt haveinteresse?
 • Sommerbilleder om vinteren - ved at være en konkurrence behøver progammet ikke at være aktuelt. (føjet til efter at have set Marianns kommentar.)
 • Sympatiske medvirkende - Stort set alle (som havefolk jo er) er spændende og inspirerende personer.


Det mindre gode:

 • Facitlisten - hvordan kan man bedømme folks smag?
 • Dommernes firkantede autoritære meninger - bare et eksempel: Rhododendron skal have sur jord! Øh, jada, som oftest, bortset fra dem, der ikke skal, og dem der er podet på en rod, der også er ligeglad. 
 • Hvorfor smide folk hjem - Det gør vi havefolk da ikke ved hinanden. Nej, det havde været mere spændende at se hvordan deres have, havde udviklet sig, hvad ideen fra starten måske havde været.
  Det forekommer totalt tilfældigt hvem der bliver smidt hjem - idag skulle de 
  genkende noget ukrudt og dets rødder. En pige, der har have et sted, hvor hun er så heldig kun at have et fåtal af disse planter, hun kendte så ikke resten, og blev sendt hjem. 

Det fatale:

 • Tiden - Nu laver i en køkkenhave og i har 3 timer! - hvem ville byde sig selv sådan en dum forjaget opgave? - Folk stresser rundt, laver underlige kompromisser , mange når ikke at blive færdige.
 • De ekstremt mange begrænsninger - lad mig bare nævne en: deltagerne kan kun bruge de ordinære potteplanter, der bliver stillet til rådighed.
  En have uden liljer, uden pæoner, uden roser - Ja, uden iøvrigt nogetsomhelst usædvanligt!
  Det svarer til at skulle gennemføre "bagedysten" uden at måtte bruge sukker.


Det rygtes vedholdende at produktionsselskabet har solgt konceptet og formatet til de øvrige store nordiske kanaler NRK og DR, flere i blogland er blevet kontaktet for evt at deltage, både som dommere og deltagere.

Man må håbe, at man har lært noget af de svenske erfaringer.

Kritikken har været meget hård.

"Isas Trädgård" har samlet meget af denne kritik, og også været i en slags dialog med SVT.

Ina fra "Anna´s plads" har også skrevet udførligt om dette.

Jeg vil jo nok følge med fremover. Men vil se det som en slags realityshow. Skulle jeg lære noget, vil det bare være en uventet bonus.20 kommentarer:

 1. ...vil bare gerne se nogle haveprogrammer...gerne med lidt mere tempo og indhold end Søren Ryge, men han er da et godt eksempel på at det ikke behøver at være særligt avanceret for at være interessant - også for andre end havenørder. BBC har også lavet en række gode udsendelser gennem tiden - dem kunne man jo skele til i stedet. Men gider altså ikke flere programmer hvor deltagerne skal lave alt muligt klamp bare for at nå en tåbelig deadline.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik

   Helt enig - også om Søren Ryge, mon ikke det mest er nostalgi og veneration der får folk til at kigge :)
   Og ja, BBC laver bare godt TV!
   Nej, tidspres og at smide folk ud, det er ikke en idé der er vokset i min have:)

   Ha en dejlig dag.

   Slet
 2. Tv tror åbenbart, der absolut skal være et konkurrenceelement, for at folk gider se deres programmer. Og for guds skyld skal deltagerne være amatører og ikke kyndige fagfolk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie

   Ja, specielt når konkurencen går ud på - ikke at blive smidt hjem!
   Jeg har ikke så meget mod amatører, (altså folk der ikke lever af det) - her udspringer interessen ofte af ægte glæde og begejstring, og mange amatører tilmed har en dejlig nørdet dyb viden om et eller andet :)

   Ha en dejlig dag

   Slet
 3. Hei Karsten
  Jeg har ikke sett dette programmet selv, men har fulgt debatten på flere svenske blogger. Det er omtrent utelukkende negativt det jeg har lest. Jeg kan ikke forstå at det kan være så vanskelig å lage gode hage programmer. Veldig bra oppsummering du har gjort! Jeg skulle ønske de la bort reality konseptet og heller klarer å lage noe som hagefolk vil ha. Hva med å spørre hagefolk?

  Her drukner vi i snø. Ha en deilig dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Marit

   Hvis dit internet kan klare det, kan programmet "streames", mit øverste link går dertil:)
   Svenskerne har virkelig været klare i deres kritik - Tror SVT er blevet overrasket over reaktionen!
   Den hårde konkurence er der nok ingen havefolk der vil gå ind for!

   Her er det bare koldt nu - de lover -10 natten til lørdag, men så vender det igen, med tø i næste uge.

   Ha en dejlig dag

   Slet
  2. Jo jeg tror at det kan la seg gjøre å se det hvis bare internett er sånn nogenlunde. Vi ser mye dansk TV på den måten. Antik programmer og Arvingene som vi følger med på ;-) Det er flott å kunne få sett TV på den måten fra andre land.

   Slet
  3. Ja, det er super godt - nu mangler vi bare at BBC også lægger deres programmer direkte ud - så vi slipper for at skulle lede på Youtube:)

   Slet
  4. Ja, tenk om BBC hadde gjort det. Det får vi håpe på at de gjør :-)

   Slet
  5. Uha ja, Gardeners World er en favorit!
   Men også det program er udsat for begavet debat:
   https://www.youtube.com/watch?v=WzQapn6OvlM

   Slet
 4. Jeg så programmet for første gang i går....eller rettere det sidste 10-15 minutter....og umiddelbart så det da dejligt nyskabende ud.... Men, så var det jeg gav mig til at se de første to programmer via nettet....hm...så nu har jeg lige skrevet et længere indlæg om programmet... http://ildkatten.blogspot.dk/2014/01/mere-om-tradgardskampen.html

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Esther

   Ja, har lige læst det -glimrende!
   Man kan have meget forskellige meninger om hvordan en have skal se ud - det er dejligt - men noget er alle havefolk enige om: det må tage den tid det nu tar!

   Ha en dejlig dag!

   Slet
 5. Jeg er enig i mange av ankepunktene mot dette konseptet. Men jeg er helt utsultet når det gjelder hageprogram for tiden, så jeg tar det jeg får. Jeg har sett det på nettet, og kommer nok til å følge med videre.
  Ha en fin dag, Karsten!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Mariann

   Har hørt at NRK har besluttet at lave deres version - og med 800.000+ seere for den svenske, så får vi nok mange af denne slags programmer næste vinter - når det er en konkurence behøver det jo ikke at være spor aktuelt - hov der var endnu en fordel!
   Den fører jeg lige ind!

   Alletiders!
   Ha en dejlig dag du med

   Slet
 6. Hei Karsten.
  Takk for en flott kritikk av Trädgårdskampen. Jeg så de to første episodene og litt av den tredje. Men så bestemte jeg meg for at det ikke er noen vits i å følge med i et TV konsept jeg egentlig ikke liker. Personene som deltar virker hyggelige og sympatiske, men jeg velger heller å se mer oppbyggelige hageprogrammer på Youtube. :-)
  I Norge har Tv2 kjøpt et lignende konsept; "Garden masters", men jeg håper og tror det blir litt ulikt. Det er et annet produksjonsselskap som står bak: Elk productions og deltakerne er med fra Februar til August. Først i drivhus og deretter på friland.
  Jeg krysser fingrene og håper de tar lærdom av den massive kritikken "Trädgårdskampen" har mottatt.
  Ha en fortsatt fin dag.
  Stein

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Stein

   Tak for disse nye oplysninger! Ja, vi må håbe at "Garden Masters" har set reaktionen. Men deres oplæg er nu meget ens:

   "In Garden Masters we follow ten couples that fight to become Norway’s best gardener. Each week the couples compete in various planting and gardening challenges. During the ten episodes, the couples’ wasteland of 10×10 meter will be transformed into pungent gardens that reflect the contestants’ taste, knowledge and personalities. A jury of garden professionals will judge the performances in the challenges, and in each episode one couple will be eliminated."

   Forskellene er på papiret at deltagerne nu er havepar, og som du fortæller: At de fornuftig nok begynder allerede i februar. Systemet med at smide en deltager ud hver måned er det samme.
   Der vil være en tendens at deltagerne vil se "eksperternes" præferancer og så gå i den retning - det jeg sætter pris og kan lære noget af er det "ikke konforme" det usædvanlige.

   Men lad os være optimister! Og måske de en dag laver et koncept hvor man selv ville være med?

   Ha en dejlig aften:)

   Slet
 7. Min mening om programmet er efterhånden en uge gammel. Hvorfor skal der blandes komkurrence ind i haveprogrammer?
  Rigtig fint, at du også tager programmet op til debat

  Mange havehilsner
  Ina
  http://annasplads.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ina

   Ja, super at vi er flere der giver os til kende!
   Linker lige til dit indlæg:) oppe i teksten!

   Ha en dejlig aften

   Slet
 8. Jeg har ikke sett programmet men jeg har heller ikke vært så utsultet på hageprogram at jeg har latt meg friste.. Jeg har da annet og bedre å ta meg til med :-) frøsåing for eksempel?! Ha en deilig aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Fru Ranten

   At så frø, er en fantastisk beskæftigelse!
   Jeg åbner netop et stort brev med masser af frø fra SIGNA - så bliver man lidt ekstra glad! Og lader tv være tv, ja:)

   En dejlig aften til dig med!

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...