mandag den 4. marts 2013

Forsøg med Rhododendron

Idag begyndte jeg på mine forsøg med Rhododendron.

Det er en totrinsraket, og der var så idag jeg såede de første Rhodo-frø i et minidrivhus.

Jorden man sår i skal jo være lidt specielJeg er inspireret af Rhodoexperten Huismann, i fremgangsmåden: Ihvert rum er der nederst en 3-4cm rhodojord og øverst så 1cm sphagnum.
Den lækre lyse sphagnum jeg bruger, har jeg selv "lavet", eller rettere: Gravet op af egen mose i Sverige. Den holder langt bedre end det mørke jordagtige man ofte ser.Og her efter såning og vanding. 

Jeg fik sået Schlippenbachii og Luteum, det er Lisbeth (høneballehaven) der har sendt frøene til mig. Det er fantastisk med den generøse venlighed man møder her i haveblogland! 

Så har jeg lovet at vise et billede af mine slange-hvidløg som de ser ud nu:

De har været grønne hele vinteren, men det gamle visner lidt nu, og der kommer nyt. Det var "Overgartneren" der undrede sig over om det kunne være det hun har - Slangehvidløg er en meget frodig og nem grøntsag!

Lad mig slutte af med en vintergæk:Min have er noget bagud, sammenlignet med så mange andres, men årets første blomst vil jeg lige have med - Ikke?


16 kommentarer:

 1. Årets første blomst er noget ganske særligt. Hvor er du heldig, at du bare kan gå ud og grave den lyswcspagnum op selv. Den anbefales jo ind imellem som såmedie o.l.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie

   Ja, jeg blev da glad da jeg så denne vintergæk:)
   Det er netop i sphagnummen jeg sår rhodoerne, håber ikke ph er for lav.

   Slet
 2. Det er et spændende projekt du har gang i. Det bliver spændende at følge, selvom der jo nok går lang tid inden der for alvor dukker noget op.
  Den første blomst er altid noget særligt. Hos mig var det helleborus der vandt kapløbet over vintergæk i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente

   Havde jo Helleborus allerede sidste år, så den tæller ligesom ikke med.
   Ja, jeg er meget spændt - vil rapportere her på bolggen :)

   Slet
 3. Visste ikke at man kan så Rhododendron, spennende! Våren har nok kommet mye lengre hos deg. Gleder meg til at snøen forsvinner.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Vigdis

   Jovist de fleste Rhododendron laver skam frø i sine blomster.
   Ja, her er det vår nu - men i næste uge bliver det nok frost igen.
   Sneen forvandt ved solens hjælp her - Dine snemængder behøver nok regn for at forsvinde, men så kommer våren til dig også:)

   Slet
 4. Det bliver spændende Karsten, gad vide hvor længe det varer, inden de spirer. Lyst og groft er det helt rigtige til rhododendron. Det køber jeg altid i Rhododendronhaven, men dit ser endnu bedre ud, du er heldig at have det næsten lige ved hånden, i hvert fald når du er i Sverige. Du skriver nederst rhodojord og øverst spagnum. Nu spørger jeg, hvad er det du kalder rhodojord? Er frøene i jorden eller i spagnummen?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja mon ikke Lisbeth!

   Har fået meget berøm for kvaliteten af min sphagnum, den består stort set kun af spaghnum-mos, tranebærplanter og så den der lille mikro plante der spiser fluer - en mini-soldug.

   Min rhodojord er en sæk fra Silvan "ugødet rhodojord" tror jeg der står på den. Har overvejet om jeg selv skulle lave jorden, men havde sækken.

   Frøene er lagt i den lyse sphagnum - sådan læser jeg Huismann.

   Slet
 5. Hej Karsten
  Held og lykke med frøene,det kræver vist lidt omhu at få dem til spiring!
  Altid skønt med de første forårsblomster,mon ikke det snart går stærkt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jan
   Så snart de er spiret må de ikke tørre ud - Det er nok det vigtigste. Nu må vi jo se - det er første gang med Rhodoer - så det er mest af alt for at lære :)

   Ja, blev lidt glad da jeg så den - der er meget der holder sig tilbage - De forskellige Iris, ja, de kigger op og går så nærmest i stå, synes jeg - men det er måske bare mig der er utålmodig? ;)

   Slet
 6. Hei Karsten
  Så spennende med dine forsøk på å så rhododendron. Jeg har gjort det selv en gang med godt resultat. Jeg brukte kun vanlig jord, men det fungerte det også. Du vil helt sikkert lykkes med din flotte sphagnum jord :-)
  Lykke til!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit

   Tak tak:)
   Jeg kender jo ikke din jord, men jeg kunne tro den er uden kalk?
   Det ville ikke gå her, vores jord er fuld af kalk, ph er alt alt for høj - ved huset i Sverige vil det nok kunne gå, jeg vil så der, når det kan lade sig gøre -i starten af maj bliver det nok. Den tid, den glæde ;-)

   Slet
 7. Spennende! Jeg tror nok vi har en ganske aktiv Rhododendron forening er på disse kanter, for vi har jo perfekte forhold :) Men jeg har ikke prøvd å så selv. Lykke til med spiringen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Takker, håber at lære en masse:)

   Og ja, det kunne jeg tro i har: perfekte forhold for rigtig mange Rhodo arter - jeg ville da prøve:)

   Tror i har en Rhodo forening i Norge: http://www.rhododendron.no/

   Men den Danske forening ser meget mere aktiv ud, bla med frø for denne sæson: http://www.rhododendron.dk/

   Slet
 8. Hej Karsten
  Tak for billedet. Jeg kan godt se, at de ser anderledes ud. Jeg bør nok plante dem ud hver for sig, så blir de nok større og det blir nemmere at kategorisere dem.
  Det må jeg nok sige, at du sår Rhododendron, den tålmodighed har jeg ikke, så jeg satte nogle stiklinger i potter sidste år. Nogle står med grønne blade, andre er helt visnet, så jeg håber det betyder, at de har sat rødder. Men det får vi se senere. Må hellere få taget billeder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Synes også dine virker slankere.

   Brugt du hormonpulver eller vædske da du satte Rhodo-grenene?

   Det kunne være spændende at høre mere, ja :)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...