søndag den 11. marts 2012

Spændingen stiger

Hvad mon 2012 vil bringe, vil vi igen få vildt skybrud med sådan en 3 ugers mellemrum? Hvordan vil det gå med mine små projekter? Og hvordan med den evige kamp mod havens fjender? Her er en af dem:


En smuk bille ikke? Men lad dig ikke narre "Lilioceris lilii" - Liljebillen er en lille djævel, og selvom den mageligt klør sig lidt på ryggen er der intet formildende ved den, og slet ikke når jeg tænker på hvad den kunne tænke sig at æde:


Ja, mine nye liljer, en lille stribe af spændende Martagon-krydsninger, fotograferet tidligt sidste år, Det er liljebillens livret, men før liljerne kommer op lever den på Frittilaria, ja altså også vibeæg. Så ser du den der, så gør noget, bare den ikke slipper levende fra det. 


Vi havde jo en god måneds vinter i år. Jeg håber at den hårde frost, uden at der var meget sne, rigtig er gået i jorden og har taget livet af mange af dem -ikke? Og så måske endda samtidigt har totalt decimeret bestanden af dræbersnegle, men nu lader jeg vist optimismen få overhånd - men håbet, det må man jo ha lov at have.

8 kommentarer:

 1. Uha ja, de røde lak-biller kan gøre stor skade. Jeg vidste ikke, at de også spiser vibeæggene, så dem vil jeg da helt sikkert holde øje med.
  Vi krydser fingre for, at både biller og dræbersnegle har haft ringe kår med barfrosten - det ville være rigtig dejligt, hvis den har minimeret bestandene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, nogen eksperter siger endda at billen også lægger sine æg på vibeæggene - Det har jeg nu aldrig selv set.

   Slet
 2. Spændende med dine martagon-krydsninger! Liljebillerne er nogle små sataner, som jeg i hvert fald også ta'r livet af, så snart jeg ser dem. Jeg plejer at gå en runde om morgenen med et syltetøjsglas, som jeg så holder under planten. Billen har det med at lade sig falde og spille død, og så er det ikke altid så nemt at finde den igen. Om morgenen er de lidt sløve endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. God ide med en sådan morgenrunde. Hvis billerne lykkes med nummeret med at falde til jorden, så kan man vente en 10min så er de gerne kravlet op igen.

   Slet
 3. Jeg har ikke så mange vibeæg i haven, men det er måske fordi de er ædt af billerne før jeg ved af det - det må jeg holde øje med - tak for tippet.
  Jeg håber også at dræbersneglebestanden hærges af frostdød - men jeg ved også at de gemmer sig mellem blade der formulder og skaber naturlig varme - Øv!
  Martagonliljer - endnu en blomst jeg ikke har fået prøvet - står på min lange ønskeliste :o)

  SvarSlet
 4. Ja, Vibeæg og andre Frittilaria er jo tæt beslægtet med liljer. og så kommer de jo tidligere.

  Jeg kan godt anbefale Martagoner - der er mange forskellige kloner på markedet ( prøv f eks Richart Hyde - http://www.hwhyde.co.uk/ ) Eller man kan som mig satse på egne krydsninger.

  SvarSlet
 5. I år har jeg lagt masser af kaffegrums rundt om mine kransliljer og har for første gang haft fred for liljelakbillerne. Grumsen regnes væk efter et par måneder og så skal man gentage kuren. Men det virker åbenbart. Mvh Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne

   Det var dog dejligt at høre - et nemt og biologisk ok råd - tak!

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...