mandag den 6. oktober 2014

Nu - Roser! opdateret
Nu skal det være, nu går jeg til roserne!

Jeg har jo holdt mig tilbage: Hvorfor dog satse på noget så mange andre gør 100 gange bedre og med større dedikation og talent?

Og hvorfor dog bruge haveplads på noget jeg med fornøjelse kan se hos naboen der endda passer dem stringent efter alle foreskrifter. 

Og så alligevel...

Jeg sidder med en fornemmelse af at det hele er lidt fastlåst. For bortset fra enkelte roser og avlere der pludselig bliver populære, så er det som om der ikke sker så meget?

Det er en enorm planteslægt: Rosa, og det er som om man kun bruger den samme håndfuld grundarter. 

Historiske roser er fantastiske, det er vigtigt at de bevares, og det er der heldigvis mange der bidrager til. 

Men sker der ikke noget nyt? 

Jo, det gør der.

Så derfor gravede jeg lige et nyt bed igår eftermiddags, dette bliver det første:
Her ses bedet med tørven fjernet. Men vi er ikke færdige:
For herefter kom jorden væk ca ½meter ned, og tørvene kom tilbage, og tilsidst så selvfølgelig jorden overpå. 

det er 1½x3meter, gad vide hvor mange der bliver plads til?


Turid kom og var flot med - super!

Roserne til dette bed vil blive meget forskellige. Planen er at de alle skal være relativt nutidige. Nogen vil skue mere tilbage end andre, i form og afstamning. Og nogen vil være helt nyudviklede typer, der ikke før rigtig er set i Danmark.

Måske du også har nogen bud?

Opdateret kl 21:20 - så er den første ordre afgivet - 20stk blev det til og fra Tyskland, 5 vildsorter men ellers ret nye sager, Kun en er rigtig gammel - 1925, det er Dainty Bess. De nyeste er fra 2013. 


22 kommentarer:

 1. Hej Karsten

  Se der ja, endelig har du innsett at du også må ha noen roser :) De historiske roser er viktig å beholde ja, for det er jo de som er opphavet til alle de flotte sorter og krysninger vi har i dag. Min rosedille begynte virkelig i vinter da vi i hagelaget hadde besøk av ei dame som holdt foredrag om nettopp historiske roser. Da forsto jeg at det måtte jeg også ha i hagen. De som regnes for historiske roser er de som er fra før 1860.
  Jeg ble veldig overrasket over 'Maidens Blush' for den remonterte her i sommer. Det var første gang den blomstret, men den fikk et lite flor senere etter hovedblomstringen. Det står at den får råtne knopper hvis det regner, og det stemmer sikkert. Men det fikk den ikke i sommer, for da var det veldig tørt :) Den er regnet som engangsblomstrende, så kanskje det var fordi den hadde så veldig mange knopper i år.

  Rose de Resht er en vakker rose som remonterer veldig godt. Den er mørk rosa, og har blomstret her i hele sommer. Men den er også fylt...
  Aicha kommer du nok ikke utenom, men den blir stor ser jeg nå. I fjor var den bitteliten, men nå begynner den virkelig å vokse seg stor.
  Du må jo også ha mange Austinroser... ;)

  Du kan nok ikke få laget bedet ditt stort nok tror jeg... :)

  Ha en deilig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Marit

   Aïsha er spændende ja! Og har blomstret flot hos dig, og der er faktisk ikke så mange der har den:)
   Maidens Blush er lige dig ved jeg, og den blomstrede fantastisk dette år, det kan vi lide!

   Og bedet er da for lille - men jeg laver bare nogen flere, der er lidt græs tilbage at tage af!

   Ha en dejlig aften -

   Slet
 2. Der kan man bare se Carsten, så er du også blevet omvendt :-). Hvis du gerne vil have en rose som man ser som en kuriositet og der også er historisk er der jo "Viridiflora" der er en grøn rose. Den er en af de mindre roser og så er den smuk på sin helt egen måde.
  Rigtig god fornøjelse med dit nye bed :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda

   Ja den kinesiske viridiflora er spændende! Den kender jeg rigtig godt, min rosenveninde Elise har et par stykker:)
   Og ja den er jo smuk netop på sin egen grønne måde. Super!

   Ha en dejlig aften

   Slet
 3. Ja det er spændende, at du vil have roser. Jeg ved jo, hvilke du bedst kan lide, nemlig de enkelte. Der findes ret mange, fandt jeg ud af, da jeg søgte på rosenposten på en avanceret søgning. Der var flere, som faldt i min smag, har du kigget der? Odyssey er vel oplagt og Jacqueline du Pré nok også. Wild Rover, Wild Edric og Louise Bugnét vil jeg også foreslå. Heldigvis er der plads til udvidelse, kan jeg se :)
  Held og lykke med valgene :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Vil tjekke op på rosenposten ja!

   flere af dem du mævner er allerede noteret

   W Rover er nok bedre end kopien W Edric.
   Jacqueline er oplagt Ja!

   Netop her udvides når det behøves!

   Ha en dejlig aften

   Slet
 4. Ja dig skal man jo nok ikke give gode råd om hvad der er værd at plante. Jeg tror du er en grundig mand der ved hvad han gør og er omhyggelig. Selv har jeg haft stor fornøjelse af Lars-Åke Gustavssons Rosenleksikon. De sorter han benævner som "glimrende til offentlige parker og miljøer", er så driftssikre at jeg har erfaring med at de også er værd at dyrke i private haver. Så derfor. leder du efter råd så spørg Lars-Åke. Han skulle efter sigende netop have udgivet en ny bog om emnet.

  Held og lykke med projektet.
  Kjeld

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kjeld

   Lars-Åke er en stor kapacitet indenfor netop roser til os i norden! "Rosor för nordiska trädgårdar" er en superoversigt over hvad man ved. Han er tydeligt inspireret af Peter Beales som jeg også med fornøjelse har læst.

   Men jeg er ikke så bange for at gå fejl og udover nogen nyklasikere vil det nok blive helt nyt!

   Tak for det-

   Og en dejlig aften herfra!

   Slet
 5. Jeg er spændt på, hvad du ender med at investere i, men er enig med Marit i, at bedet ikke ser voldsom stort ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie

   det er jeg egentlig også lidt spændt:) Bedet laver jeg da bare større - det tog 2 timer at lave de 4m2 - det kunne være værre!

   Ha en dejlig aften

   Slet
 6. Spennende! Og et helt jomfruelig bed til disposisjon :-)) Jeg har tenkt det samme som deg og jeg sitter enda på gjerdet og venter.. Kanskje du kan smitte meg?! Ha en deilig aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Fru Ranten

   Ja totalt ny jord, fri for alle rosen nematoder, det kan ikke være mere indbydende!

   Tror jeg er ved at finde nogen rigtig spændende nye hybridder der vil kunne klare det nordiske fint , og måske også en normal sommer i Bergen - hvis sådan en skulle komme:)

   Ha en dejlig aften

   Slet
 7. "Hvis andre kan, så kan jeg også".... det er da lige det, du skal tænke.
  Spændende med historiske roser, jeg har selv flere forskellige inden for de mindre grupperinger i historiske roser. Roser som Comte de Chambord og Rose de Rescht må du ikke undlade... Og så har jeg Complicata, som godt nok kun blomstrer én gang, men hvilken :)
  Der er jo også utallige Austin roser, som er helt fantastiske - jeg ville slet ikke kunne fremhæve nogen bestemt, hvis ikke lige for den nye The Lark Ascending - den kan du se hos Rosenposten.dk - jeg fandt den helt utrolig fantastisk, da jeg så den hos Austin Roses i juli måned.
  Bedet er helt klart for lille hvis du skal have bare nogle få af vores allesammens forslag - men du graver bare videre, ikke ?
  Er spændt på hvad du vælger.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla

   Sidder netop og bestiller - og der er endnu ikke en eneste historisk eller Austin imellem:) dem er jeg ikke nået til! Er på 14 foreløbigt, og stopper idag ved de 19 af hensyn til fragten.
   den ældste er foreløbigt en "Kiftsgate" fra 1954:)
   The Lark Ascending er bare lækker - må se om jeg når til T.

   Ha en dejlig aften

   Slet
 8. Hej Karsten Hvor spændende med rosenbed, jeg glæder mig tilat se hvad du fylder i. Det bliver sikkert ikke kedeligt. Jeg tænkte Dainty Bess må være en , der måske falder i din smag..

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina

   Ja det håber jeg da! det er vildt forskellige roser der er bestilt:)
   Nu skal de lige klare vinteren så blir der blomster!

   Ha en dejlig aften

   Slet
 9. Hej Karsten!
  Sjovt at læse dine tanker omkring din nye hobby, i mit system går du grundigt til værks, glæder mig til at læse med når du kommer videre i forløbet.
  Er selv først forsigtigt startet ud med roserne i min have, og ind til videre er det med stor succes, en af de ting jeg har lært ved de første par forsøg, ikke at det er dårlige roser de dufter bare ikke af meget, er at undersøge tingene lidt mere, for at få hvad jeg vil ha;-)
  Ha en god dag
  Hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette

   Det er et meget bredt spektrum af roser jeg får hjem i denne første sending., måske tar jeg en sending til i år fra en anden leverandør, for der er da roser jeg egentlig godt ville have haft med.
   Jacqueline du pre er nok den mest kendte af dem jeg har bestilt.

   Det bliver spændende at se næste år!

   Ha en dejlig dag

   Slet
 10. Jeg et også kommet med på rosen vognen. Det første bed blev anlagt i august med bla Jacquline du Pré og der er bestilt til bed nr 2. Her et der bla bestilt Odyssey. Som du er jeg også begejstret for de enkle men der er dog også røget lidt Austin og andet godt med i kurven :-) Spændende at følge dit rosenbed og mon ikke det blir til flere :-)
  Kh Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne

   Gode valg du har lavet!

   Jeg har egentlig valgt disse relativt kendte roser for at have en reference i forhold til de andre jeg får.

   Og ja det bliver til flere men måske ikke allerede i år - vi får se:)

   Ha en dejlig aften

   Slet
 11. Hej karsten.Ja !!! så kom du også med på vogne ang. roser......................og du er jo startet godt ud med bedet i din græsplæne.Selvom det klart er alt for lille
  .Har selv lige gravet et nyt bed i græsset................men kun med en enkelt rose i.Nemlig Constance Spray.
  Men går ud fra at det ikke er klatreroser du skal have.
  Kan se at der er flere der anbefalet Rose de Rescht...............og det er en skøn og velduftende rose.
  Spændt på at se dit bed med roser.
  God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette

   Tror ikke dette bed skal være større. Jeg laver jo bare et til:)
   Constance Spry har en næsten pæonagtig blomst - spændende!

   Jeg skal have et par roser som referencer men ellers bliver det meget nyt og relativt ukendt. Så jeg er ligeså spændt!

   Ha en dejlig aften

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...