Blandt det jeg såede sidste forår var der åbenbart også en sommerfuglebusk (Buddleja davidii)
Og nu har vi resultatet:
Her ligger der så et lille udvalg - kun den ene er min!
Fra venstre er det den mørkeste, jeg kunne finde hos en nabo. Så er det en fra Else og så kommer min og den sidste er en fra et krat, en som ser ud til at være forvildet!
Min er slet ikke dårlig, blomsterne sidder mere grupperet (jeg tror man tidligere har tilstræbt det lige kræmmerhusagtige look) og der er ligesom en blå tone over det hele.
Og tættere på ser vi hvorfor
Det er da faktisk en spændede lille blomst!
Jeg har ikke noteret hvor jeg fik frø fra - kan det være fra Lisbeth - Høneballe?
Lidt sjovt, at jeg ved første utjekkede forsøg, har fået noget der egentlig godt kan tåle dagens lys!
Det er sjældent at man får det rigtigt første gang, men det sker:
"Kushi Maya" Du krydser Lilium nepalense med en hvid orientalsk der lige var tilgængelig og i første hug får du denne her - "Kushi Maya". Den er allerede ved at være en klassiker!
Jeg har også selv sået lilje kryds, både nogen jeg har krydset selv, og nogen af frø jeg har fået:
Dette er mit John Lykkegaard kryds - i år er der 4 blomster på den største af planterne, og det er også den der blomstrer først
Men jeg er ikke så sikker på at den har det der skal til for at jeg vil tilbyde den som haveplante.
Jo, den har en stor flot blomst, sådan en 18-20cm i diameter i år, og en fantastisk duft!
Men alle planterne hælder mere eller mindre - denne hældede 45grader, så den fik en lille støttepind under sig, sådan at jeg kunne komme til at fotografere.
Måske er det noget med for store og tunge blomster? Eller hvor meget sol den får? Eller hvor dybt løget ligger?
Det vil jeg kigge på til efteråret, op med dem, længere ned med dem, og i et bed med med mere sol, måske det hjælper?
Hej Karsten
SvarSletJeg har sendt en del frø til dig, men ikke Buddleja, den tager jeg nemlig aldrig frø af. Hos mig har de selvsået sig især i mit rosenbed, så jeg har foræret væk og solgt en del. De er næsten alle forskellige i farverne. Et år kom der en hvid, jeg har aldrig haft hvid sommerfuglebusk?? Jeg flyttede den til det hvide bed, det klarede den desværre ikke. Det er spændende med de forskellige farver.
Min Anastasia lilje hælder også hvert år, jeg har haft den oppe og delt, men den hælder stadig, det kan måske også være jorden, for det ene løg blev plantet samme sted igen, og det er der, den hælder.
Dit John Lykkegaard kryds er meget flot, jeg kan bedre lide den end Kushi Maya. Høneballeliljen led desværre en krank skæbne i år, nogen har trådt på den i det tidlige forår, ingen af os vil være ved det. Det er jo noget der sker en gang imellem, heldigvis kommer den forhåbentlig igen næste år.
Dejlig solskinsdag til dig.
Hej Lisbeth
SletJeg kunne heller ikke lige huske at jeg havde fået netop disse frø fra dig.
Jeg tror også det er en ret let art - og mon ikke sommerfuglene er dem der er kommet med det hvide pollen, de flyver jo langt og mere tilfældigt?
Ja mange liljer hælder Også nogen naturarter: Lilium henryi strækker sig altid efter solen væk fra skygge. Og mon ikke "Anastasia" har noget henryi i sig?
Ja, John Lykkegaard er en succes hos alle der ser den.
Uha kender det så godt - man får ikke altid passet godt nok på, Men mon ikke Høneballeliljer kommer stærkt igen næste år!
Også en dejlig solskinsdag til dig!
God morgen Karsten
SvarSletDet er spennende med dine krysninger! Her overlever sommerfuglbusken bare så vidt, for den fryser nesten helt ned hver vinter.. Jeg sådde noen for noen år siden fra frø som jeg kjøpte og fikk 5 planter. Nå er kun 1,5 tilbake ;-) Din ser riktig fin ut i fargen. Jeg må si at den du fant hos naboen hadde en nydelig mørk farge. Jeg kjøpte nettopp en som er sterk rosalilla/magenta i fargen, men vet heller ikke om den vil overleve. Alle planter som er merket H3 etter norsk sonekart overlever dårlig her. Mange planter som jeg gjerne vil ha er merket det, men jeg må jo bare prøve og se om de klarer seg. Hos dere i Danmark har vel ikke sånne problemer med mildt klima overalt ;-) Jeg har ennå ikke funnet et dansk sonekart, men både vi her i landet og i Sverige har det.
Angående 'Kushi Maya' så tror jeg nok at den ikke klarer seg her. Jeg har hatt Lilium nepalense, men den klarte seg ikke her. Jeg gravde den opp, og tok den inn i drivhuset, men det hjalp ikke.
Du er nok inne på noe med de store blomster, for de veier rett og slett for mye. Det er sjelden en ser så store blomster i den ville naturen, og det er kanskje en grunn til det? ;-)
Uansett er de veldig flotte disse store tunge liljene dine!
Ha en deilig dag
Hei Marit
SletJa, Buddlija overlever ikke for mig i Värmland.
Ja den næste sorte er flot men endnu mere sart - den fryser tilbage også her - kun denne "vinter" klatrede den sig uden skader.
vi bruger ikke zonekort hernede nej - der er regionale forskelle klart - mange øer har et specielt klima -Lisbeth på Samsø- og Bornholm - og Sønderjylland er kendt for at der kan gro planter og træer der ikke klarer sig andre steder.
Kushi Maya har klaret sig fint hos mig i Värmland - og i år var et vanskelligt år - med tø fra starten af marsts og hård frost -20 i midten af måneden på barmark.
Ja de store blomster er måske flotte men det duer ikke hvis planten knækker eller klasker sammen i blæsten eller når det regner...
En dejlig dag til dig med!
Til lykke med det smukke afkom. Hvis planten også er mindre ranglet end den gængse busk, fortjener du virkelig en præmie. Flere af vores liljer har også den der irriterende vækstform, og jeg troede simpelthen, at det var deres natur. Behøver man at vælge mellem liljerne? de er smukke begge to.
SvarSletHej Marie
SletTak tak!
mange af de liljer med L. henryi i sig har denne tendens jeg ved at man forsøger at lave mange af de gamle kryds igen med henryi varianter der ikke hælder.
Jeg vælger også helst begge liljer:)
Ha en dejlig dag!
Hi Dear,
SvarSletoh fantastic, I love the dark purple of the Buddleja! She is a beauty!
All my best from Austria and a sunny time
Elisabeth
Hi Elizabeth
SletThank you - and best wishes for you too!
Karsten
Så spennende med krysninger. Sommerfuglbusken din var flott i fargen!
SvarSletNydelig liljekryss! Jeg har en del høye liljer med store blomster, og det er stor forskjell på hvor stødige de er i stilken.
Ha en fin dag!
Hei Mariann
SletJeg blev også overrasket over farven - havde ikke troet den ville blive spændende!
Ja liljer er så foraskellige - det er ikke alle der laver kryds der prioriterer hvordan de klarer sig i en have:)
En dejlig dag til dig med!
altså din sommerfuglebusk er da vældig fin, jeg kan bestemt godt lide den. jeg har kun prøvet at lave stiklinger af dem, hvilket er meget nemt :)
SvarSlethmm... er spænt på om det hjælper at sætte liljen dybere.. meld endeligt tilbage om det næste år :) blomsten er smuk.
KH
Marianne
Hej Marianne
SletJa, stiklinger af sommerfuglebuske er vildt nemt! de er svære at få til at mislykkes:)
dybere og mere sol er recepten - ja vi må se!
Ha en dejlig aften
Hej
SvarSletJeg bruger L. rosthornii i stedet for L. henryi.......Den har en meget stivere stængel og kan stå selv uden støtte. Det eneste problem er at man skal gemme pollen i fryser da det er den sidste lilje som springer ud her hos mig. God fornøjelse
Ole
Hej Ole
SletJeg modtog jo selv en pæn portion frø fra dig sidste år -tak tak for det. Og der så der at du i høj grad bruger rosthornii -jeg glæder mig til at se resultaterne - For du har ret henryi har en tendens til at vokse vandret!
2015 har været et vildt godt år for mine såninger - både på friland og i såbakker.
Tak for det!