Sider

lørdag den 11. august 2012

Den hvide henryi

Det er første gang White Henryi blomstrer for mig. Og sikken en blomst, fantastisk at tænke på at denne lilje er helt fra 1945. 


Og helten er -selvfølgelig- Leslie Woodriff, der fandt på at krydse de 2 botaniske liljer L. henryi og L. leucanthum var centifolium.

Senere er denne hvide Henryi indgået i utallige liljekryds. Mit eksemplar er endda kromosomfordoblet 4N, det er oftest den, der bruges.

Lilium leucanthum var centifolium er en flot lilje, men ikke hårdfør i Norden. Dens store indflydelse i krydset ses også på bagsiden af blomsten.

Lilium henryi, derimod, er fuld hårdfør, og den blomstrer samtidigt som sit hvide barn ligenu lige her hos mig.
Lilium henryi er en meget variabel plante, specielt dens farve kan variere en del, jeg har set varianter hvor den grønne midte yderligere har rødt pigment, så den ser nærmest sort ud.

6 kommentarer:

  1. Hvor er det smukke liljer, især den første er fantastisk.
    Vh
    Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Ja, er helt enig. Og de er noget helt anderledes end dem man normalt ser;-)

      Slet
  2. White henryi er smuk og minder utroligt meget om Lady Alice, som vist også er en henryi hybrid.Henryi får mig til at tænke på en oksetunge med den ru overflade.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marie
      Ja, White Henryi har et klart slægtskab med andre kloner hvor Henryi indgår - Lady Alice har vist en ukendt oprindelse, flere mener at det oprindeligt er (L. henryi X White Henryi) men den frøformeres ofte (og let), så det du ser nu som Lady Alice er meget variabelt.

      Og ja - skægstubbene på L.henryi er bemærkelsesværdige - rudimenter ses ofte i liljer hvor en anden Woodriff hybrid indgår "Black Beauty"

      Slet
    2. Jeg tog straks et check på black beauty, og stubbene var der ganske rigtigt, dog i mere moderate mængder.

      Slet
    3. Hej Marie -
      ja netop - måske jeg skulle lave et nedslag om Black Beauty.....?

      Slet